Hands på børs: Applikasjoner venter på lønnsomhet

Merkantildata kuttet applikasjonsdelen av datakonsernet tidligere i år, og nå går det nye selskapet på børs. Kunnskap til kundene og "gode konsulenter uten mormonerdress" er nøkkelen til økt lønnsomhet for selskapet. Det mener i alle fall ledelsen, med styreformann Riulf Rustad (bildet) i spissen.

Merkantildata kuttet applikasjonsdelen av datakonsernet tidligere i år, og nå går det nye selskapet på børs. Kunnskap til kundene og "gode konsulenter uten mormonerdress" er nøkkelen til økt lønnsomhet for selskapet. Det mener i alle fall ledelsen, med styreformann Riulf Rustad (bildet) i spissen.

Merkantildata, et av de store lokomotivene i IKT-bransjen, har hatt et beksvart år. Blant annet skuffet Merkantildata Applikasjon, som både tjente og omsatte langt mindre enn ventet.

Men nå er dette selskapet skilt ut fra Merkantildata, og skal stå på egne ben for å vokse.

Merkantildata skal etter planen selge ut alle aksjene i Hands ASA, med forkjøpsrett til Merkantildatas aksjonærer.

Les mer om Merkantildata-delingen:
Merkantildata deles i to
Kjempeunderskudd i Merkantildata
Administrerende direktør i Hands, Einar Broch, sa på en presentasjon av Hands i Oslo fredag at bakgrunnen for utskillelsen er at Hands nå aktivt kan ta del i et marked som konsoliderer, og dermed være langt mer fleksible enn om selskapet hadde vært underlagt Merkantildata-konsernet.


- Dessuten er det viktig med en klar profil i markedet. Applikasjon har lenge vært en liten gullåre i Merkantildata, og den skal klarere frem, sier Broch.

Hands skal først og fremst gå inn på markedssegmentet små- og mellomstore bedrifter i Norden, og levere helhetlige løsninger rundt forretningskritiske IT-løsninger.

- Tidligere produserte vi all programvaren selv, men dette har vi trappet ned, sier Broch. Han mener at det nå er langt viktigere å sette sammen løsningene for kundene, enn å utvikle alt sammen selv. Hands har 500 ansatte i Norden, hvorav rundt 48 prosent er konsulenter mens en tredjedel er utviklere.

Den store veksten selskapet tror kommer vil være innefor integrerte løsninger fokusert inn på e-business.

- Her er det veldig viktig å kjenne kundenes forretningsprosesser, ellers er det umulig. Vi har ingen konsulenter i mormonerdress som produserer en masse papir, bemerker Broch.

Broch trekker frem at det er lett å få en e-handelsløsning opp, men skal den lykkes må denne integreres med reste av systemene.

- Det er en ganske stor materie å sette sammen dette virvaret av systemer. Der har vi kompetanse, mener Broch.

Resultatet for første halvår har på den annen side vært alt annet en godt. Selskapet tjener penger, men langt mindre enn før, noe som ikke er populært i en tid hvor alt (særlig omsetning) skal opp i skyene.

Selskapet fikk en omsetning på 105,2 millioner for andre kvartal i år, mot 131 millioner kroner i samme periode i fjor. Resultat før skatt for andre kvartal i år kom på 6,8 millioner kroner mens det på samme periode i fjor var på 17,6 millioner kroner.

Broch forklarer de fallende resultatene med årtusenskiftet, som ble en tung sten å bære for bransjen.

- Det var som om noen skrudde av lyspæren den 10. oktober. Etter da har det svært få prosjekter. Men dette er på vei opp igjen nå, sier han.

For andre halvår i år mener Broch at selskapet kommer til å vise langt bedre resultater.

- Vi kommer til å få omtrent samme omsetning, men langt bedre resultater i andre halvår, sier Broch.

Til toppen