Hans Bratterud revisited

Bratterud holdt oss våkne nattestid. Det gikk ikke å slå av radioen. Det hele var for utrolig, sier digi.nos nye stjernestreifer Jostein Borgmo fra Thunder House som har prøvd å oppsøke Bratterud igjen, denne gangen via nettet.

Bratterud holdt oss våkne nattestid. Det gikk ikke å slå av radioen. Det hele var for utrolig, sier digi.nos nye stjernestreifer Jostein Borgmo fra Thunder House som har prøvd å oppsøke Bratterud igjen, denne gangen via nettet.

Oslo hadde fått nærradio, og sånn jeg husker det, var det tre grupper som sloss om oppmerksomheten. Det var studentene med Radio Nova, jentene med RadiOrakel og de kristne med OFK og Hans Bratterud. Bratterud holdt oss våkne nattestid. Det gikk ikke å slå av radioen.

Det hele var for utrolig.

Han satt der med mikrofon og telefon i time etter time, og ba for en dame med menstruasjonssmerter i det ene øyeblikket, helbredet en homofil i det andre og frelste en dørvakt i det tredje. Det var "halleluja" i annenhver setning, og det var helt i begynnelsen. Det var før radioreklame, før Radio 1, tror jeg ­ og i hvert fall før P4.

Jeg tror ikke det var tilfeldig at de kristne var tidlig ute med nærradio. Kristne har noe inni seg (evt. et press på seg) til å spre det glade budskap, og de har alltid vært tidlig ute med nye medier. Gutenberg for eksempel ­ han med boktrykkerkunsten ­ han trykket Bibelen (fremdeles markedsleder).

En artikkel i .net om religion på Internett fikk meg til å tenke på Hans Bratterud. Hvor er det blitt av mannen? Og hvor er det blitt av de kristne på Internett? I følge artikkelen i .net er webben full av tilbud til søkende. Det finnes mye for enhver smak, enhver himmelretning ­ mye rett nedover også. Men har jeg lagt merke til det? Nei. Har jeg vært der? Nei.

Og hvordan står det til her hjemme i Norge? En rask visitt hos SOL og Kvasir avslører at kategorien "Religion og filosofi" er temmelig stor. Og de religiøse leder stort på filosofene. Kristendom alene har 649 oppføringer, mens filosofi har 105. Ateistene derimot har bare 2 og Verdikommisjonen har 3. Bratterud fant jeg 13 steder.

Hva handler så dette om? Om mye. Blant annet om at Internett ikke er noe massemedium. At Bratteruder og Åleskjærer ikke greier å presse seg inn i min virkelighet så lenge jeg befinner meg på webben. Og så handler det om at jeg blir litt nostalgisk når jeg tenker på at dette er første og siste gang jeg søker etter Hans Bratterud på nettet.

Med mindre Bratterud havner midt i nyhetsbildet, støter jeg kanskje aldri på Hans Bratterud igjen i mitt liv. Sånn er det med nye medier. Jeg bestemmer. Ikke Bratterud. Selv om vi til tider er tre-firehundretusen nordmenn her ute på nettet, så er vi aldri på det samme stedet samtidig. Og det er litt trist. For selv om bønnemøte på direkten er sykt, så hadde vi i det minste noe felles vi som satt der ved hver vår radio og måpte og lo.

For øvrig: ofk.no er ikke en lenke til Oslo Fullevangeliske Senter, men til Opplysningskontoret for Kjøtt.

God jul!

Til toppen