Håper bedre tider kan gi flere UMTS-nett

Det er bedre tider i Europas telebransje. Dette øker sjansene for flere UMTS-nett i Norge, tror Eva Hildrum, telesjef i Samferdselsdepartementet.

Det er bedre tider i Europas telebransje. Dette øker sjansene for flere UMTS-nett i Norge, tror Eva Hildrum, telesjef i Samferdselsdepartementet.

Staten delt i sin tid ut fire lisenser for UMTS, neste generasjons mobilnett. En konkurs og en oppsigelse satte strek for nye konkurranse, for i dag er det bare dagens to GSM-operatørene Telenor og Netcom som bygger UMTS-nett.

Stortinget har derfor utlyst ny auksjon for de to ledige lisensen - uten minstepris og med lavere dekningskrav enn hva Telenor og Netcom må bygge ut. For å lokke til seg utbyggere i et langt dårligere økonomisk klima har Stortinget satt kravet til at nye utbyggere må dekke bare 30 prosent av landet i løpet av seks år - og det er åpning for samabeid med andre UMTS-utbyggere.

    Les også:

Tidligere er det - av de kjente aktørene - bare Sverige-baserte Tre, eid av Hutchinson Whampoa, som har sagt at de vil vurdere en søknad. Dette vil gi lite konkurranse.

Men nå begynner tilstanden i de store europeiske teleselskapene å bedre seg etter at avskrivningene av de enorme kostnadene for UMTS-auksjonene er unnagjort. For den underliggende driften har vært sunn og meglerselskapet Goldman Sachs spår at den europeiske telebransjen vil generer et samlet overskudd på 47 milliarder dollar, 347 milliarder kroner i år.

Særlig franske mobilgiganten Orange har derfor signalisert oppkjøpsplaner og nyinvesteringer i blant annet Europa. Også Vodafone investerer. Et annet lite signalet er dagens overraskende gode Telenor-tall.

- Vi ser at telebransjen er på vei opp igjen og nå begynner å 3G-telefonene å komme med riktig ytelse og funksjonalitet. Vi vet ikke noe før vi ser det, men jeg blir ikke overrasket om det er flere som søker på de to UMTS-lisensene, sier Eva Hildrum, telesjef i Samferdselsdepartemenet til digi.no.

Fristen for innlevering av søknad går ut fredag 29. august. Hvem som har søkt blir kjent 2. september.

Her kan du lese hele UMTS-utlysningen og vilkårene på Post- og teletilsynets hjemmeside.

Til toppen