Håper de blir rike på HPs spion-tabbe

Tre journalister og flere slektninger saksøker HP på ekte amerikansk vis.

Håper de blir rike på HPs spion-tabbe
Bilde:

HPs spionskandal er ikke avsluttet. I jakten på styrelekkasjer til pressen, forsøkte HP både å plante spionvare hos journalister og å finne ut hvem som hadde ringt til dem.

HP-ledelsen slapp unna politi-tiltale, selv om styreleder Patricia Dunn mistet jobben. Men saken er ikke over med det. Tre av de mange journalistene som ble rammet krever nå store summer fra HP i hva som minner om en klassisk amerikansk bli-rik-rettssak.

For i amerikanske rettssaker er en sivil jury som avgjør erstatningssummen etter at skyldspørsmålet er avgjort. Og det kan gi astronomiske erstattningsbeløp frikoblet fra faktiske inntektstap. Det er ikke uvanlig at kunder som for eksempel som har brent seg med varm kaffe eller fått andre småskader har fått hundrevis av millioner i erstatning.

Andre journalister har godtatt tilbud fra HP og gitt pengene til veldedige formål, men det det gjør ikke tre journalister i nyhetstjeneten Cnet og flere av deres slektninger.

Etterforskere fikk hentet ut telefon-loggene deres og nå har journalistene, noen av deres foreldre og en partner sagt nei til "omfattende" erstatningstilbud, forteller HP.

Journalistene kunne fått erstatningen selv eller donert pengen til et veldedig formål, men har altså sagt nei. Andre utspionert offere har til sammen fått utbetalt 70 millioner kroner.

Og det hersker liten tvil om at det er penger journalistene er ute etter - det nevnes ingen mål om få kastet mer lys over saken eller å få HP til å innrømme noe mer.

Spurt om hva de tre journalistene vil ha, vil ikke advokaten deres diskutere summer, skriver Cnet selv. For journalistene har fått invadert privatlivet sitt.

- Verdien på saken vil bli det juryen tror den er verd. Vi håper den største delen er erstatningsbeløp, noe vi håper vil skremme HP og andre selskaper fra å gjøre noe slikt igjen, sier advokaten til Cnet.

Les mer om:
;