TELEKOM

Håper kundene kaster fasttelefonen

Netcom kommer snart med IP-telefoni over mobilen og vil lokke Telenors kunder til å kaste fast-telefonen.

4. sep. 2007 - 10:40

UMA er navnet bransjen har valgt for en fleksibel form for IP-telefoni man kan bruke over mobilen. Teknikken gjør at mobilen flytter en vanlig mobilsamtal over til IP-telefoni/internett når brukeren kommer innenfor en WLAN-sone han/hun har tilgang på. noe som kan gi store besparelser på mobilregningen.

Her i Norge er Hello, frontet av Nadir Nalbant, foreløpig det eneste selskapet som har satset på dette i Norge. Men i Sverige og Danmark er UMA i ferd med å bli et massemarked-produkt, for nå skal Telia lansere også i Sverige.

Og her i Norge følger Telia-eide Netcom opp i begynnelsen av oktober. Det røper Netcom da digi.no tok kontakt og spurte dem om hvorfor Netcom ikke utfordrer Telenor.

- Dette er fremtiden. Vi kommer i løpet av måneden, røper pressetals Øyvind Vederhus over digi.no.

    Les også:

Han vil ikke ut med så detaljer rundt for eksempel prising og andre sider av tjenesten, men Telias lansering i Sverige gir hovedomrisset - og hvem Netcom utfordrer.

Målet er rett og slett å erstatte fast-telefonen, forklarer Telia. For Telia har gitt opp kampen om fasttelefoni-kundene, men her i Norge har ikke Netcom noen fasttelefoni-kunder de trenger å beskytte.

Netcom kan derfor potensielt lokke med store besparelser: Kundene kan kutte ut fasttelefonen og bare prate med mobilene sin. Men samtidig kan UMA-teknikke føre til en kannibalisering av dagens inntekter.

Årsaken er enkel: Tall fra Nokia viser at hele syv av ti mobilsamtaler gjennomføres mens vi er hjemme eller på jobben. Setter man opp trådløse basestasjoner her, vil altså 70 prosent av samtalene kunne flyttes over fra mobilnettet til IP-telefoni. Samtalene vil da gå over Internett til Netcom og så bli satt over til riktig mottaker, men Netcom vil ikke kunne ta seg betalt som for en vanlig mobilsamtale.

Håpet er åpenbart at dette skal kompenseres ved å kapre samtaler fra fast-telefonen. Dermed har Telenor mye å tape på lanseringen dersom Netcom skulle lykkes.

- Om dette tilbydet vil gjøre at folk kvitter seg med fasttelefon kan vi ikke si noe om, men hensikten er å kapre mye av teletrafikk som i dag går over fastnettet, sier Vederhus til digi.no.

Det er dog en hake ved UMA: Mobilen må være satt opp til å bruke UMA og Telia støtter foreløpig bare en mobil, Nokia 6086 (bildet).

Det gjenstår å se hvor mange telefoner får støtte og hvor mange eksisterende mobiltelefoner som kan få tilbud om UMA-programvare. For en rekke leverandører har solgt mobiler som kan bruke WLAN-nett har vært i salg en stund.

Kundene må dessuten beregne litt fikling: Telia skal selge Nokia-mobilen med en trådløs ruter som krever en oppsett-runde eller montør. Det er også uklart om UMA vil fungere med alle dagens WLAN-bokser som kundene allerede har installert.

Her kan du lese mer om Nokia 6086, en ganske enkel mobil som har UMA-støtte.. Også Nokia 6136 støtter UMA.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.