Håper på norsk stue-Windows i år

Microsoft Norge har startet arbeidet med å fornorske Windows for stue-PCer og håper på en lansering i år.

Microsoft Norge har startet arbeidet med å fornorske Windows for stue-PCer og håper på en lansering i år.

Stuen er blitt IT-bransjens nye vekstmarked og stue-PCer som tar opp og spiller av video, musikk, bilder, internett-radio og lar deg surfe på nettet er flaggskipet.

Maskinvaren er redesignede PCer som vanligvis har en enklere prosessor og en stillere vifte. I tillegg må man ha fjernkontroll for å styre menyene man får på TV. (Les sak om norsk, Linux-basert stue-PC i boksen til høyre)

Det finnes mange programvare-alternativer for å skape menyene på TV-skjermen, både for Linux og Windows, men mange velger Microsofts Windows XP Media Center Edition, en spesialversjon av Windows med blant annet oversikt over TV-programmer man kan ta opp.

Salget av PCer med Media Center vokser ganske raskt. På CES-messen i Las Vegas avslørte Bill Gates i går at man har solgt en million Media Center-lisenser med maskiner fra forskjellige leverandører de første to årene.

Og nå aksellerer salget. I oktober lanserte Microsoft Media Center Edition 2005 og på tre måneder har det blitt solgt 400.000 maskiner. Dette er ganske hyggelige tall, for fremdeles er de fleste Media Center-maskiner forholdsvis dyre og avanserte maskiner.

Microsoft har kuttet prisen på Media Center til PC-produsentene, men det er ikke mulig å kjøpe operativsystemet løst og sette sammen en egen maskin.

Foreløpig kan du ikke få kjøpt Media Center-maskiner i Norge, blant annet fordi Microsoft må få til en norsk TV-programoversikt.

Tidligere har Microsoft sagt "ikke avgjort" på spørsmål fra digi.no om norsk Media Center, men nå har man startet på arbeidet.

- Vi har startet et prosjekt for å lage en norsk versjon. Arbeidet inkluderer blant annet å oversette, få på plass en norsk TV-guide og skaffe norskt innhold, forteller Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge til digi.no.

Lanseringsplaner er ikke lagt, men Seierstad forteller at det norske kontoret har som mål å lansere norsk Media Center "i løpet av året". Dette blir tidlig altså til høsten, påpeker han.

Til toppen