BEDRIFTSTEKNOLOGI

Håper UMTS gir 500 milliarder

Mandag starter auksjonen av UMTS-lisenser som gir svaret på hvilke aktører som blir å finne i Tyskland, som også er Europas største mobilmarked målt i antall innbyggere. Bransjefolk mener den tyske regjeringen ved auksjonen kan skaffe statskassa inntil 500 milliarder kroner.

Frode Eriksen
31. juli 2000 - 10:46

Selv om Storbritannia er Europas største mobilmarked i dag, ventes Tyskland å overta den rollen i løpet av få år, om ikke for annet så fordi landet har flest innbyggere.

Ialt sju budgivere konkurrerer om frekvensene for tredje genertasjon mobiltelefoni, som offisielt kalles for IMT-2000 eller UMTS (Universal Mobile Telecommunications System). Frekvensene er delt opp slik at budgiverne kan by på flere blokker for å sikre seg bedre kapasitet. Det gjør at antall mobillisenser kan begrense seg til fire, det vil si det samme antallet som det finnes GSM-operatører i Tyskland i dag. Men om budgiverne ikke byr mer enn det hva en må, kan antallet mye mobillisenser komme opp i seks.

Telenor deltar i auksjonen via selskapet Viag Interkom, der selskapet eier 10 prosent.

Les mer om Telenors UMTS-planer i Europa:
Telenor klar for tysk UMTS-auksjon
Tysk UMTS-auksjon kan bli dyr for Telenor
Prisen øker for Telenors UMTS-planer

I første fase av auksjonen som starter mandag vil aktørene by på 12 ulike frekvensblokker på 2x5 MHz parred spektrum. Budgiverne må være fysisk representert i Frankfurt når auksjonen starter. Minstebudene per blokk er i underkant av 48 millioner dollar, eller 420 millioner kroner, og hver budgiver må by på minst to frekvensblokker for å fortsette til andre runde. Auksjonen fortsetter til ingen gir nye bud.


I andre auksjonsrunde kan de gjenværende aktørene by på ytterligere frekvensblokker, som er 5 MHz uparred spektrum. Dette vil øke kapasiteten i aktørenes mobilnett. Fem slike blokker er tilgjengelig og en aktør kan i teorien by på alle fem blokker for å oppnå maksimal kapasitet i sitt mobilnett.

Budgiverne er Deutsche Telekom, Mobilfunk (eid av Vodafone), E-Plus (KPN og Hutchison), Viag Interkom (Viag, British Telecom og Telenor), Mobilcom (France Telecom), Debitel (Swisscom) og et konsortium der Telefonica og finske Sonera deltar sammen.

Det betyr at fem aktører har trukket seg de siste månedene; Auditorium Investments Germany S.A.R.L., Nets AG, Talkline Management/Finance Holding (Tele Danmark), Vivenditelecom International og WorldCom Wireless Deutschland GmbH.

Auksjonen kan følges på nettstedet: www.regtp.de

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.