Håpet ute for Telenor i Sør-Afrika

En domstol i Pretoria stanset før helgen tildelingen av Sør-Afrikas tredje mobillisens, for å granske regjeringens inolvering i budprosessen. Dermed kan tildelingen bli utsatt på ubestemt tid.

I dommen heter det blant annet at en tidligere leder av teletilsynet skal ha blitt hindret av presidentens kontor fra å delta i den avgjørende beslutningen om hvem som skulle få tildelt landets tredje mobillisens.

Målet er at lisensen skulle tildeles et konsortium der svarte eierinteresser var sterkt representert. Blant konkurrentene til lisensen er et felles konsortium bestående av Telenor og Telia, Saudi-Arabiske Cell-C som er identisk med selskapet som har fått mobillisensen og NextCom med blant annet Hong Kong-selskapet Distacom som eier.

Dommen betyr at tildelingsprosessen skal gjennomgås juridisk som i verste fall kan utsette hele tildelingsprosessen med et par år.

- Det er utmerket at det juridiske systemet er så sterkt i Sør-Afrika at en kan felle en slik dom. Samtidig er det en kommersiell katastrofe da markedsvilkårene for lisensen forverres hele tiden, sier Telias representant i Sør-Afrika, Per-Olof Jansson til Dagens Industri.

Akkurat det er den største trussel mot den tredje aktøren i markedet. Mobillisensen er svært viktig, for landet er Afrikas desidert best utviklede mobilmarked med 70 prosent av de afrikanske mobilbrukere eller 5,4 millioner kunder fordelt på to selskap. Veksten i markedet er formidabel, og vokste med 100 prosent siste år. De to mobilselskapene som deler på markedet er MTN og Vodacom med henholdsvis 3 millioner og 2,4 millioner kunder og de får 30.000 nye kunder hver måned. Jo lenger tid som går før tredjeaktøren er på markedet, jo mindre av markedet blir tilbake. Det totale markedet i dag anslås til 10 millioner kunder.

Problemet for den sørafrikanske regjeringen er at den av dommen utpekes som den ansvarlige for at seks ulike konsortier har investert millioner av kroner i en tildelingsprosess som av domstolen nå er skutt i senk. Telenor/Telia har alene brukt 30 millioner kroner på prosessen.

- Vi blir fortsatt med for å se hva som hender. Det koster ingenting ekstra, sier Jansson.

Til toppen