- Har aldri truet med flytting

Sveriges handelsminister Leif Pagrotsky og Ericssons konsernsjef Lars Ramqvist røkte fredspipe onsdag. Røyken lå tjukt, og alle anklagelser og uenigheter ble kostet under teppet.

Sveriges handelsminister Leif Pagrotsky og Ericssons konsernsjef Lars Ramqvist røkte fredspipe onsdag. Røyken lå tjukt, og alle anklagelser og uenigheter ble kostet under teppet.

- Mine uttalelser er blitt feiltolket og fordreid til trusler, sier Lars Ramqvist til Aftonbladet, som møtte Ericsson-sjefen og Pagrotsky etter deres to timer lange samtale på Ericssons hovedkontor i Stockholm. Det var tydeligvis en trivelig samtale.

En svært så kameratslig og smilende handelsminister kunne nemlig fortelle at han hadde gitt Ramqvist prestisjejobben med å lede nasjonalkomitéen for den svenske deltakelsen under verdensutstillingen i Lisboa i 1998. Ericsson-sjefen repliserte med at han følte seg "väldigt hedrad".

Aftonbladets journalist Wolfgang Hansson konstaterer lakonisk at sceneforandringen var total sammenliknet med bare 24 timer tidligere, da Pagrotsky og andre regjeringsmedlemmer hadde voldomme utfall mot Ericssons planer for en mulig utflagging av hovedkontoret.

Det var i et intervju med Sveriges Radio lørdag Ericssons konsernsjef fortalte at selskapet utreder en flytting av hovedkontoret utenlands. Ramqvists begrunnelse for å igangsette utredningen er at Ericsson sliter med å rekruttere gode nok folk til lederstillinger på grunn av det høye svenske skattetrykket. I en artikkelserie har Aftonbladet i ettertid påvist at Ericsson faktisk betaler sine sivilingeniører under gjennomsnittet i landet, og ligger helt på bunnen i europeisk sammenheng.

Ericssons planer om å flytte virksomhetens hovedkontor ut av landet blir førstkommende onsdag gjenstand for en egen riksdagsdebatt. Det er på oppfordring fra Folkpartiet saken er satt på dagsorden.

Til toppen