JUSS OG SAMFUNN

– Har bare trykket en brøkdel

Britisk avis varsler flere Snowden-avsløringer.

Den britiske avisen The Guardian røper at de har mye mer stoff lekket fra Edward Snowden.
Den britiske avisen The Guardian røper at de har mye mer stoff lekket fra Edward Snowden. Bilde: The Guardian/All Over Press
4. des. 2013 - 07:57

London (NTB-Reuters): Den britiske avisen The Guardian har publisert mindre enn 1 prosent av all informasjonen som den har fått av varsleren Edward Snowden, opplyser sjefredaktør Alan Rusbridger.

Rusbridger var tirsdag innkalt til det britiske parlamentet i forbindelse med en antiterror-høring der.

Under høringen forsvarte Rusbridger beslutningen om å publisere lekkasjene fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. Han avviste samtidig anklagene fra flere parlamentarikere om at avisen har hjulpet terrorister ved å offentliggjøre topphemmelig informasjon og å dele lekkasjene med andre medier.

- Vi har så langt publisert om lag 26 dokumenter av de 58.000 vi har sett. Så vi har gjort et svært nøye utvalg av hva vi har trykket, sa Rusbridger.

- Vi har ikke offentliggjort noen navn og vi har ikke mistet kontrollen over noen navn, sa han.

- Hvor er resten?

På spørsmål om hvor de øvrige 99 prosenten av de lekkede dokumentene var, svarte Rusbridger at «det er en pågående historie vi skriver».

Han la til at hans journalister jobber seg sakte og systematisk gjennom det enorme materialet.

- Vi vil ikke la oss true til taushet, men vi vil heller ikke være skjødesløse, sa han.

The Guardian er blant flere aviser som har trykket lekkasjer fra varsleren Edward Snowden om masseovervåkingen som NSA og dens britiske motpart GCHQ blant flere har foretatt.

Lekkasjene som er trykket i avisen det siste halvåret, har avdekket at USA og flere av landets allierte, deriblant Storbritannia, har overvåket trafikk på mobiltelefon, epost og sosiale medier i et omfang man tidligere ikke kunne forestille seg. Det er snakk om hundrevis av millioner av telefonsamtaler, datatrafikk og kommunikasjon på Facebook og andre sosiale medier.

Diplomatiske konsekvenser

Avsløringene har også fått diplomatiske konsekvenser og har vakt internasjonal debatt om borgerrettigheter. Sjefene for de britiske etterretningsorganisasjonen MI5, MI6 og GCHQ har sagt at lekkasjene setter liv i fare og at Storbritannias fiender «gnir seg i hendene av glede».

Snowden jobbet tidligere som IT-medarbeider i NSA, og har trolig lastet ned mellom 50.000 og 200.000 hemmeligstemplede dokumenter fra NSA og GCHQ.

Han flyktet til Russland i sommer, og ble tidligere i høst innvilget ett års asyl i landet. Hjemlandet USA har tatt ut tiltale mot ham for spionasje og krever å få ham utlevert, men det nekter Russland å gjøre inntil videre.

Tilgjengelige

Rusbridger har imøtegått kritikken fra enkelte politikere og sikkerhetseksperter ved å si at det har blitt lagt mer vekt på Guardians beslutning om å publisere lekkasjene enn det faktum at de i utgangspunktet var så lett tilgjengelige.

- Vi har blitt fortalt at 850.000 mennesker har visst at om at en 29 år gammel mann på Hawaii som ikke engang var ansatt av den amerikanske staten, hadde tilgang til de hemmelige dokumentene, sa han. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.