DEBATT

Har du plutselig ufrivillig fått mer tid til overs? Bli utvikler!

Det gjelder å gripe mulighetene, selv når verden plutselig blir snudd på hodet. Mer tid til overs betyr at du får tid til å lære nye ting – så hvorfor ikke fokusere på noe du garantert får bruk for når koronakrisen er over? Det behøver ikke koste noe.

Det å lære seg å kode, er et ekstremt bra alternativ til å kjede seg.
Det å lære seg å kode, er et ekstremt bra alternativ til å kjede seg. Foto: Unsplash (montasje: digi.no)
30. mars 2020 - 05:00

Koronautbruddet har allerede fått store konsekvenser for de fleste av oss. Noen er permitterte, andre har mistet jobben – og nesten alle jobber hjemmefra. Jeg håper flest mulig av våre lesere – og du som leser dette – slipper unna de verste konsekvensene (og selvfølgelig holder deg frisk). Samtidig er jeg av den optimistiske typen som gjerne tenker «aldri så galt, at det ikke er godt for noe».

Om du er en av de mange som nå må jobbe hjemmefra, betyr det antagelig at du sparer tid ved at du slipper reiseveien til og fra jobb. Og er du så uheldig å ha blitt permittert eller har mistet jobben, så kan den ufrivillige fritiden brukes til noe meningsfylt. Da vil du stå enda bedre rustet i jobbmarkedet den dagen koronakrisen er over.

Karriere360.no lanserer i dag i samarbeid med Digi.no en stor kompetanseguide som hjelper deg med å finne ut hvilke programmeringsspråk og teknologier det er størst etterspørsel etter i arbeidsmarkedet. Guiden er laget ved å tråle stillingsannonser etter ord og uttrykk, og vi har også laget et verktøy der du kan legge inn hvilke teknologier og språk du selv behersker. Du vil da kunne sammenligne hva du kan med hva bransjen etterspør – og få tips om hvordan du skaffer deg den kompetansen du eventuelt måtte mangle.

Kompetanseguiden inneholder også et stort antall artikler med blant annet intervjuer med Norges fremste eksperter innenfor ulike programmeringsspråk og teknologier, samt guider til hvilke undervisningstilbud som finnes, enten det er universiteter og høyskoler, fagskoler, bootcamps – eller spesielt aktuelt i disse inne-sitte-dager: Web-baserte kurs

Norge trenger – og vil fortsatt trenge utviklere

Det er selvfølgelig mye annet enn programmering du kan lære deg på fritiden. Nettet flommer over av kurs i alt mulig – enten du er interessert i historie, kunst, språk, ledelse, eller hva det måtte være. Jeg vil likevel slå et slag for web- og programvareutvikling.

Jeg er sikker på at utviklere er ett av de yrkene det vil være størst etterspørsel etter også når krisen er over

Etterspørselen etter utviklere i norsk IT-bransje var skyhøy før koronautbruddet, og jeg er sikker på at utviklere er ett av de yrkene det vil være størst etterspørsel etter også når krisen er over. Derfor vil jeg oppfordre alle til å bruke den ekstra fritiden de har fått til å lære seg å programmere. 

Jeg har selv alltid selv vært interessert i programmering, og det var faktisk denne interessen som gjorde at jeg i sin tid endte opp som teknologijournalist på slutten av 80-tallet. Etter hvert som årene gikk ble det imidlertid mindre tid til å dyrke kodeinteressen, men den gamle drømmen om å bli utvikler har i alle år vært der.

Jeg har nesten én times reisevei med tog til og fra jobb, og jeg bestemte meg for et par år siden for å bytte ut Netflix med noe mer matnyttig: ta nettbaserte kurs i programmering via nettsteder som Freecodecamp.org, Udemy, Udacity, EdX og norske Scrimba, og etter hvert også gyve løs på egne kodeprosjekter. Før koronautbruddet brukte jeg rundt to timer hver dag – som tilsvarer reiseveien – på koding, i tillegg til noen timer i helgene.

Per Harald Borgen og Sindre Aarsæther står bak oppstartsselskapet Scrimba.
Les også

Per Harald og Sindres suksess har over 200.000 brukere: Nå gir de bort norsk kurs i webutvikling

Jeg mangler naturligvis erfaringen man får ved å jobbe som utvikler på heltid – og erfarne utviklere blant Digi.no-leserne vil sikkert kalle meg en «n00b». Men takket være at jeg har brukt ledige stunder til å prøve å lære nye ting, er jeg likevel på et nivå der jeg selv føler at jeg kan ganske mye både frontend- og backend-utvikling, og kan lage noenlunde greie nettsider basert på Javascript og React. De som er interessert i flere nerdete detaljer om dette, og eventuelt vil la seg inspirere, kan lese mer om dette på min personlige nettside her. En nettside jeg ikke hadde klart å lage, hadde jeg ikke brukt tid jeg hadde «til overs» til å prøve å lære meg noe nytt.

Styr unna de dårlige kursene

Enten du er interessert i frontend-utvikling, brukergrensesnitt og design av flotte websider, eller liker best å jobbe med algoritmer, maskinlæring, spillutvikling, eller hva det måtte være, så finnes det enormt mange gode kurstilbud på nettet. 

Harvard-kurset CS50 kan tas helt gratis, og er ett av de aller beste web-baserte gratiskursene jeg har kommet over. <i>Skjermbilde:  Fra video-forelesning</i>
Harvard-kurset CS50 kan tas helt gratis, og er ett av de aller beste web-baserte gratiskursene jeg har kommet over. Skjermbilde:  Fra video-forelesning

Det finnes imidlertid også mye dårlig, noe undertegnede har erfart. Jeg har pløyd gjennom ganske mange hundre timer med kursmateriell i alt mulig, typisk rundt frontend- og backendutvikling, apputvikling for mobil, samt noe UX-design – og noen av kursene skulle jeg ønske jeg ikke hadde kastet bort tid på. 

Skulle jeg gjort alt om igjen, helt fra begynnernivå, ville jeg startet med første leksjon på Freecodecamp.org og jobbet meg gjennom alle prosjektene der. Da har du en bra base i bunnen, og kan gå videre til mer avanserte kurs på for eksempel Udemy, EdX eller norske Scrimba (React-kurset der anbefales på det varmeste). Er du på jakt etter en mer generell utdanning i programmering og «computer science», er gratiskurset CS50 fra Harvard fantastisk bra – og gir deg et godt overblikk over «algoritmetenking» med fokus på blant annet C, Python, SQL og Javascript, samt HTML og CSS. 

Karriere360 sin oversikt over web-baserte kurs gir en mer omfattende oversikt over både gratiskurs og kurs som koster fra noen hundrelapper og oppover. 

Garantert kur mot kjedsomhet

Et siste tips: Det å bare sitte og se på andre som koder, det lærer man ikke så mye av. Du lærer konsepter, og kanskje å forstå andres kode. Men jo raskere du kommer i gang med å kode selv, jo mer lærer du.

I tillegg til å ta dårlige kodekurs, var min største tabbe å ikke raskt nok komme i gang med å lage noe selv. Lag en nettside til borettslaget! Lag en app! Det behøver ikke nødvendigvis være så veldig nyttig eller bra – det viktigste er at du kommer i gang. En app som holder styr på hva du har i fryseboksen er fullstendig unyttig – men du lærer garantert en masse av å lage den.

Tar du noen kodekurs og kanskje gyver løs på noen morsomme hobby-kodeprosjekter, garanterer jeg at tiden kommer til å gå mye fortere

Det å bare gå hjemme hele dagen kan være temmelig kjedelig. Tar du noen kodekurs og kanskje gyver løs på noen morsomme hobby-kodeprosjekter, garanterer jeg at tiden kommer til å gå mye fortere. Og du står enda bedre rustet den dagen hverdagen vender tilbake til det normale igjen. 

Du kan jo starte her med å sjekke ut kompetanseguiden her på Karriere360.no

Her har vi satt opp et utviklingsmiljø for 6510-programmering for Commodore 64 på en Mac. Vi bruker KickAss-tillegget til VS Code, en Vice Commodore 64-emulator (nederst til venstre), samt 64 debugger (øverst til venstre).
Les også

VS Code + Commodore 64 = sant

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.