Har du sagt noe hemmelig til Google? Slik kan lydloggen slettes

Ikke bare teksten som lagres.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juni 2016 - 14:49

Stadig mer av søkene vi gjør på internett utføres med enten stemmen. I den årlige rapporten om internett-trender til Mary Meeker, som kom denne uken, trekkes det fram at minst 50 prosent av all søk vil gjøres med stemmen eller gjennom bilder i 2020. Påstanden er det riktignok sjefsforsker Andrew Ng i Baidu som har kommet med, allerede i 2014, men at anerkjente Meeker nevner den igjen gjør den minst like aktuell nå som da.

For de fleste europeiske brukere er det i så fall Googles søketjeneste som benyttes. Det mange kanskje ikke er klar over, er at Google tar vare på alt som blir sagt av innloggede brukere i forbindelse med talesøk, på samme måte som selskapet tar vare på det brukerne skriver i søkefeltet. Denne informasjonen gjør det mulig for Google å brukertilpasse tjenesten, men det er kanskje ikke alt som finnes i lydloggen som man ønsker at skal bli tatt vare på «all framtid».

Full historikk

Derfor kan det være greit å vite at man kan få oversikt over all denne informasjonen, selv om det også kan føles litt «underlig» å høre på ukjente opptak av seg selv som man aldri har tenkt på at ble gjort.

Uansett kan dette gjøres i Tale- og lydloggen som Google tilbyr på denne siden. Her finner man alt man har sagt til Google og Google Now i lang tid bakover.

Det er selvfølgelig ikke bare det man har sagt som logges. På aktivitetssiden finner man igjen også alle andre søk man har gjort i Google, inkludert hvilke av søketreffene man har valgt. Via samme side finner man dessuten posisjonsloggen, logger over dataoverføring med brukerens registrerte enheter og logger fra YouTube.

Heldigvis kan alt slettes, enten enkeltvis, alt innenfor et døgn, de fire siste ukene eller absolutt alt. Om det er fornuft slette, må den enkelte avgjøre. Ulempen er primært at søkene og talegjenkjenningen blir mindre treffsikre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.