BEDRIFTSTEKNOLOGI

Har du spion-system på din PC?

Hvis du bruker CuteFTP, Getright eller andre programmer med reklame, ligger det et spionsystem på maskinen din. Her er hva systemet kan gjøre og hvordan du fjerner det.

Einar Ryvarden
22. mars 2000 - 13:12

Anklagene om spionering og uærlighet hagler over Radiate (tidligere Aureate) på grunn av et overvåkningssystem selskapet har sneket inn på 17 millioner PCer. Alle som har installert gratis-programmer med reklame som for eksempel CuteFTP har spionsystemet på sin PC.

Radiate er selskapet som sender ut og styrer reklamen i 279 gratis-programmer du kan laste ned fra Internett. Selskapet har med sitt system skapt en ny måte å finansiere programvare på, noe som blant annet har fått norske Opera sterkt til å vurdere en omlegging fra betal til "gratis, men se på annonser".

Første gang du starter opp et program med Radiate-annonser, blir du spurt om å fylle ut noen opplysninger om deg selv, blant annet land, alder, kjønn og annet mindre farlig informasjon. Men Dale A. Haag oppdaget at Radiate-systemet installerte en kraftig agent på PCen hans som kommuniserer med Radiate med jevne mellomrom.

Agenten er skjult for brukeren og kan - teoretisk sett - oversende alle typer filer fra PCen, inkludert informasjon du har lagt inn i andre programmer, til Radiate. På forskjellige nettsider diskuteres mulighetene heftig og hva systemet faktisk gjør.

Radiate har åpenbart fått det meget hett og sverger at de aldri har utnyttet mulighetene agenten gir. Men kritikerne påpeker at Radiate i beste fall har vært uærlige og har laget et system som bygger opp under mistanken. For agenten er aktiv selv om du ikke har startet programmet det ble installert sammen med og agenten fjernes ikke dersom du deinstallerer programmet.

Defor har amerikaneren Steve Gibon lansert et lite program som fjerner Radiate-agent for å være på den sikre siden. Du kan laste ned Optout fra siden http://grc.com/optout.htm.

Agent på kjøpet:
Dette er noen av programmene som installerer agenten på PCen din:

GetRight

Go!Zilla

CuteFTP 3.0

Net Vampire

Free Solitaire

Abe's MP3 Finder

NetCaptor 5.0

Netbus Pro 2.10

More Space 99

Du finner den komplette listen av de 279 programmene på http://www.radiate.com/press/

products.html

Gibon har vært hatt lange møter med Radiate for å diskutere problemet. Det er åpenbart at selskapet har truet med å saksøke Gibon, for siden innledes med en lang juridisk formulert påpekning av at Gibon ikke mener Radiate har gjort noe ulovlig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.