Har fått nok av Finn.nos praksis

Fornyingsminister Røys krever at det skal bli mulig å annonsere privat bolig på nettportalen.

Har fått nok av Finn.nos praksis

Fornyingsminister Røys krever at det skal bli mulig å annonsere privat bolig på nettportalen.

- Hvorfor er det slik at jeg kan selge bilen og båten min på Finn.no, men ikke bolig?

Det sa daværende likestillingsminister Karita Bekkemellem høsten 2006 og ba fornyingsdepartementet (FAD) se på saken.

Konkurransetilsynet fikk i fjor i oppdrag å vurdere behovet for en forskrift som tvinger markedets største salgskanal Finn.no og nettportaler som Zett.no, Tinde.no og Ny.no til å godta at alle kan legge ut boligannonser.

Disse har i dag en praksis der bare eiendomsmeglere får lov til å annonsere. Boligselgere som vil annonsere på en av nettportalene er tvunget til å bruke eiendomsmegler eller advokat.

Konkurransetilsynet har etter en nærmere vurdering kommet til at nettportalenes praksis gir flere negative effekter som begrenser eller er egnet til å begrense konkurransen i markedene for tjenester tilknyttet kjøp og salg av boliger.

I et brev publisert i dag foreslår de at FAD etablerer en forskrift som pålegger nettportalene å gi enhver tilgang til boligannonsering på vilkår som er ikke-diskriminerende.

- Tilgang til nettportalene betyr at eiendomsmeglere og advokater møter økt konkurranse fra andre aktører og privatpersoner som vil selge boligen selv, sier seksjonsleder Eivind Stage i tilsynet, som slår fast at forslaget vil kunne føre til større valgfrihet og lavere priser for forbrukerne.

Dagbladet skriver i dag at ledelsen i Finn.no har kjempet med nebb og klør for monopolet meklerne har hatt siden portalen ble etablert i 2000.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys har endelig fått grunnlaget som gjør det mulig å sette i gang arbeidet med en ny forskrift. Beslutningen er allerede tatt, og innebærer at nettportalene må gi seg. Om så med tvang.

- Vil de ikke gi seg, så skal de, advarer statsråden i et intervju med Dagbladet.

Finn Eiendom ved administrerende direktør Lars Vangen Jordet er overrasket over saken, og sier til avisen at de vil avvente og se hva departementet vil komme med.

Han sier videre at det praksisen med å holde privatpersoner unna ved boligannonsering ikke skyldes en avtale med meklerbransjen.

- Dette er en ren forretningsmessig beslutning som Finn.no har gjort, som går på å kvalitetssikre og trygge boligsalgene, hevder Vangen Jordet.

Finn Eiendom-sjefen bekrefter i samme sak at enkelte meklerforetak sitter som eiere i eiendomsportalen, med en andel på omlag 12-13 prosent. Det mener han er uten betydning.

Til toppen