JUSS OG SAMFUNN

Har fått patent på kontakt-oppdatering

Et ukjent norsk selskap, Addrezz, har fått patent på automatisk oppdatering av kontakt-informasjon.

3. aug. 2006 - 12:13

I en pressemelding i går fortalte 24SevenOffice, som tilbyr et nettbasert økonomi og ERP-system, at selskapet trues av en patentstrid.

Striden handler om hvordan kunder av 24SevenOffice får oppdatert kontaktinformasjon for en person eller bedrift.

For det viser seg at et hittil ukjent norsk selskap har sikret seg et norsk patent på en teknikk for automatisk oppdatering av kontaktinformasjon.

Denne type teknikk gjør informasjonen hos tilknytte brukere blir oppdatert automatisk når for eksempel en bruker bytter mobilnummer. Mange kjenner denne type systemer gjennom den amerikanske Plaxo-tjenesten.

Bak Addrezz Systems står tre gründere: Lars Hjermann, Peter Hatlem og Arne Hurlen. Sistnevnte er kjent fra før - han er vokalist i bandet Postgirobygget.

Peter Hatlem, daglig leder, forteller at Addrezz er startet av tre venner som fikk en ide tilbake i 2001 og leverte inn to overlappende patensøknader i 2001 og fikk innvilget to patenter på "System for automatisk distribusjon av oppdaterte opplysninger om kontakter" i 2002.

Her kan du lese patentet på engelsk. Addrezz har ingen egen nettside.

Addrezz har søkt om patent i resten av Europa, men ikke USA, forteller Hatlem. Han mener at tildelingen i Norge beviser at selskapet har et patent som ikke bryter med noe IBM, Microsoft eller andre store epost- eller internettaktører har. Dette til tross for at patentet eksplisitt nevner synkronisering av Microsoft Outlook.

24sevenoffice-sjef Stian Rustad bruker harde ord mot Addrezz i sin pressemeldig og hevder at selskapet har fått et svært generelt patent som kan sammelignes med "å sykle". Men dette nekter Addrezz-sjef Hatlem for.

- Vi har et sterk avgrenstet patent med konkret fremgangsmåter for automatisk oppdatering. Vi har bedt 24sevenoffice om informasjon om deres system for å se om det bryter med vårt patent, men har ikke mottatt denne informasjonen.

På spørsmål fra digi.no forteller Hatlem at Addrezz også har tatt kontakt med flere og forhandler med disse, men per i dag har ikke selskapet inngått noen lisensavtaler.

Han vil ikke forteller disse selskapene er eller si noe hva Addrezz krever av aktører de mener bruker deres patent.

- Jeg ønsker ikke å forhandle gjennom pressen, vi ønsker å kommersiallisere et patent, sier han til digi.no.

Rustad avviser kravet til Addrezz ved å peke på at Plaxo startet opp i juli 2001, men Hatlem påpeker at de søkte om patent allerede i april 2001.

Rustad hevder at Addrezz-patentet minner om Bellboys patent på netthandel som digi.no avslørte i 2001 og har derfor kontaktet bransjeorganisasjonen IKT Norge som også gikk i bresjen i kampen mot Bellboy sitt generelle patent i sin tid.

- Hvis det viser seg at vårt system går inn under deres patent eller bransjen ikke lykkes i å få patentet erklært ugyldig, så vil vi nok dessverre måtte kutte dette gratistilbudet til våre kunder, skriver Rustad.

Her kan du lese mer om og ta i bruk gratissystemet 24sevensync.

Denne kortfattende siden hos Patentstyret gir fakta Addrezz-patent.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.