BEDRIFTSTEKNOLOGI

Har for mange Windows-versjoner

– Skal ikke ha tre i framtiden, forteller Microsoft-leder.

Julie Larson-Green i Microsoft forteller at selskapet i framtiden ikke vil ha tre ulike klientutgaver av Windows. Men hun presiserer ikke hvor mange utgaver man faktisk vil ende opp med.
Julie Larson-Green i Microsoft forteller at selskapet i framtiden ikke vil ha tre ulike klientutgaver av Windows. Men hun presiserer ikke hvor mange utgaver man faktisk vil ende opp med. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. nov. 2013 - 09:57

Microsoft kommer til å avlive én av selskapets tre hovedutgaver av Windows for klienter. Det fortalte Julie Larson-Green, selskapets sjef for «devices and studios», i en spørsmål- og svar-runde på scenen under UBS Global Technology Conference, som ble arrangert i Sausalito, California, i forrige uke. Det hele har blitt transkribert av Microsoft.

Det hele startet med et spørsmål Larson-Green om hennes tanker om parallelløpet mellom Windows 8 og Windows RT på nettbrett.

Forenklet

– Jeg mener [...] det er et klart behov for en forenklet forbrukerelektronikk-opplevelse på enheter. Se på iPad, det er et nøkkelklart, lukket system. Det degraderes ikke over tid. Det får ikke virus. Det er ikke så fleksibel, du kan ikke gjøre så mye med det, men det er en mer sømløs opplevelse, og likevel mer forenklet.

– Med Windows kan du gjøre alt du vil. Du kan skrive helt ned til metallet. Du kan legge til ting i dine oppstartsgrupper som vil påvirke batteritiden på lang sikt. Der er kjempebra, kraftige scenarier, men de har sin pris i mobilitet. Så Windows på ARM, eller Windows RT, var vårt første forsøk på å skape denne mer lukkede, nøkkelferdige opplevelsen, som ikke har all fleksibiliteten til Windows, men det har evnene til Office og også alle applikasjonen av den nye typen. Så du kan gi det til barnet ditt og han kommer ikke til å laste inn en masse verktøylinjer i Internet Explorer ved et uhell, for deretter å komme til deg og si, «hvorfor får jeg alle disse popup-ene». Det er rett og slett ikke designet til å kunne gjøre dette, sa Larson-Green om Windows RT.

Ikke godt nok forklart

– Så målet var å levere to typer opplevelser til markedet, den fullstendige kraften til Windows-pc-en din, og enkelheten ved en nettbrett-opplevelse som også kan være produktiv. Det var målet. Kanskje ikke nok – jeg tror vi ikke forklarte dette så veldig godt. Jeg tror ikke vi differensierte enhetene godt nok. De så ens ut. Det er tilsvarende å bruke dem. Det gjorde bare ikke alt det du ventet at Windows skulle gjøre. Så det har vært mye snakk om det burde ha vært en ny merkevare. Vi burde ikke ha kalt det Windows. Hvordan burde vi ha gjort det mer differensiert? Jeg tror at over tid vil du se oss fortsette å gjøre det mer forskjellig, sa Larson-Green, før hun kom til hovedpoenget.

– Vi har Windows Phone OS. Vi har Windows RT og vi har full Windows. Vi kommer ikke til å fortsette å ha tre. Vi tror det finnes en verden hvor det finnes et mer mobilt operativsystem som ikke risikerer batteritiden eller sikkerheten. Men det får også sin pris i form av fleksibilitet. Så vi tror på den visjonen og den retningen og fortsetter ned den veien.

Larson-Green sier ikke rett ut hvilken Windows-utgave som vil måtte vike. Det er ikke engang sikkert blir bare én utgave som forsvinner. Det kan like gjerne skje at Windows RT og Windows Phone smelter samme ved neste korsvei og danner noe nytt. Både Android og iOS benyttes til både smartmobiler og nettbrett. Det er ingen grunn til at Microsofts framtidige, mobile operativsystem ikke skal kunne brukes på samme måte i framtiden.

Men Larson-Green presiserer faktisk ikke at det bare er én utgave som blir borte. Det kan selvfølgelig være at man til slutt ender opp med kun én versjon, som skal kunne brukes overalt. Men det er lite sannsynlig, ikke minst på grunn av behovene som Larson-Green selv nevner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.