Har «friproggerne» omfavnet OOXML?

Leserinnlegg: Difi vil at du skal si din mening før det er for sent.

Direktoratet for forvaltning og IKT, Difi, inviterer alle til å komme med sine meninger om OOXML før søndag.
Direktoratet for forvaltning og IKT, Difi, inviterer alle til å komme med sine meninger om OOXML før søndag. (Bilde: Marius Jørgenrud)

Leserinnlegg: Difi vil at du skal si din mening før det er for sent.

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har foreslått å fjerne kravet om bruk av ODF-formatet på redigerbare dokumenter fra det offentlige. Det vil åpne for bruk av OOXML-standarden, som blant annet brukes av Microsoft.

Kristian Bergem er Fagkoordinator for standardisering og interoperabilitet i Difi.
Kristian Bergem er Fagkoordinator for standardisering og interoperabilitet i Difi.

Det har vært flere nyheter knyttet til OOXML i det siste. I sommer var det en artikkel på Digi.no med tittel «Fritt frem for OOXML», og nylig uttalte Håkon Wium Lie til Computerworld at Difi i praksis påtvinger innbyggere å kjøpe Microsoft-programvare.

Kun for 1 prosent av dokumentene

Her må det ryddes litt. Det er fortsatt krav til å benytte HTML som primærformat ved publisering av dokumenter. Er det et særlig behov for å ivareta formateringen på dokumentet, skal PDF benyttes. I de tilfeller der dokumenter skal redigeres videre av mottakeren, skal det per dato benyttes ODF.

Den siste kategorien utgjør under 1 prosent av de dokumentene offentlig sektor utveksler med innbyggerne og næringslivet via internett og e-post, og det er denne kategorien dokumenter hvor det vurderes å endre kravstilling.

Mindre feil enn før

Når det gjelder formatene for redigerbare dokumenter, så har Difi gjennomført en undersøkelse for å sjekke i hvilken grad ulik kontorstøtteprogramvare har implementert forskjellige formater på lik måte. Undersøkelsen har gått ut på å skrive et dokument på ulike format i én kontorstøtteprogramvare, og åpne det i en annen.

Undersøkelsen viste at det blir mye mindre feil nå enn det ble tidligere ved slik utveksling på tvers. Det formatet som fungerte best var doc-formatet, de to andre formatene ODF og OOXML fungerte også på tvers av mange ulike kontorstøtteprogram, men det blir fortsatt enkelte feil på blant annet funksjonaliteten for å redigere (merknader og spor endringer).

Trend mot aksept av OOXML

Difi har sett en trend i lengre tid om at OOXML har begynt å bli akseptert i fri-programvare miljøet. Denne undersøkelsen viser at OOXML nå blir adoptert i fri programvare-løsninger, og at vi dermed får samme format i den store, utbredte løsningen til Microsoft og de mindre aktørene i markedet (både lisensierte og gratis program, og både lukket og åpen programvare).

Har du en mening?

Difi er veldig interessert i tilbakemelding på om brukere der ute, både de som drifter større nettverk og de som sitter som sluttbrukere, opplever den virkeligheten vi gjorde gjennom våre tester. Benytt muligheten til å påvirke og send inn et høringssvar. Husk høringsfristen 30. september 2012.

Lenke til høringen

    Les også:

Til toppen