JUSS OG SAMFUNN

Har «grunnleggende» patenter på e-handel

IBM hevder de sitter på fem basis-patenter for ehandel og begynner søksmålene med Amazon.

24. okt. 2006 - 08:46

Amazon, verdens største nettbutikk, fikk et patent på "en-klikk-shopping" og har saksøkt en rekke aktører for å bruke forenklede kjøpsprosesser.

Nå får Amazon smake sin egen medisin, men vinner IBM står nok mange andre i kø. IT-bransjen har etterhvert blitt veldig flink på patentjuss, for mange har blitt søkkrike på å saksøke store aktører som Microsoft - lenge etter at patentene er innvilget.

IBM har hittil vært gentelmannen i patent-spørsmål og til tross for at selskapet er de som mottar flest patenter hvert år, har ikke IBM gått til noen større saksøksmål.

Men nå er det slutt på gentelmans-tonene. IBM offentliggjorde i går at de har fem patenter det kaller "seminal" - grunnleggende, utgangspunkt-aktige - for mye e-handel.

Og i stedet for å teste patentene ved å saksøke et lite selskap som ikke har råd til å kjempe med dyre advokater, går IBM helt til topps ved å gå til sak mot Amazon, verdends desidert største nettbutikk.

Det viser seg at saken ikke er helt ny. IBM har forsøkt å forhandle seg til en kompensasjon fra Amazon helt siden 2002, men forhandlingene brøt sammen for noen uker siden, skriver Wall Street Journal.

IBM er ingen nykommer i patent-bransjen. Selskapet har verdens største private forskningsprogram og får hvert år over 3.000 patenter. Dette gir IBM inntekter på over en milliard dollar i året.

Patentene IBM har skal av den høyt kritiserte typen metode-patenter som er veldig generelle. Et av patentene heter "Ordering Items Using an Electronic Catalogue" og vekker minner fra den norske saken med Bellboy som hevdet at de hadde patent på bestilling over digitale nett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.