– Har ikke endret Office-lisensen

Microsoft bekrefter låsingen, men hevder er lite nytt ved dette.

Microsoft avviser at låsingen av Office til én enkelt pc er noe nytt. Isolert sett er dette korrekt, men selskapet har fjernet muligheten kundene har hatt til å betale en engangssum for å kunne gjøre nettopp dette.
Microsoft avviser at låsingen av Office til én enkelt pc er noe nytt. Isolert sett er dette korrekt, men selskapet har fjernet muligheten kundene har hatt til å betale en engangssum for å kunne gjøre nettopp dette.

Microsoft bekrefter låsingen, men hevder er lite nytt ved dette.

Som digi.no skrev tidligere denne uken, kan ikke Office 2013 flyttes fra én pc til en annen, selv om man først sletter programvaren fra opprinnelige maskinen. Kjøper man en ny pc, må man betale på nytt for fortsatt å kunne bruke Office 2013.

Microsoft bekrefter i stor grad dette i et nytt blogginnlegg, men påpeker at dette ikke er noen endring fra lisensen til Office 2010.

Dette er en sannhet med modifikasjoner, for det her omtaler er Office 2010 PCK (Product Key Card). Dette er i praksis bare produktnøkkelen som er nødvendig for å aktivere Office 2010-installasjonen som ofte er forhåndsinstallert på nye pc-er, men som altså ikke er aktivert for full og varig bruk. Denne lisensen gjelder kun for én installasjon og kan ikke flyttes til noen annen pc.

Ifølge Microsoft er dette nå den vanligste måten for pc-brukere å kjøpe Office 2010 på.

Oversikt over viktige forskjeller på lisensene til ulike utgaver av Microsoft Office.
Oversikt over viktige forskjeller på lisensene til ulike utgaver av Microsoft Office. Bilde: Microsoft

Men selskapet tilbyr også Office 2010 i en FPP-variant (Full Package Product), som koster en hel del mer enn PCK-utgavene. FPP-varianten er en tradisjonell eske med installasjonsmedier. Prisforskjellen mellom PCK- og FPP-variantene er betydelig høyere enn det kostnadene for esken og DVD-platen skulle tilsi. Årsaken er at lisensen til FPP-variantene tillater at programvaren flyttes fra én pc til en annen, så lenge dette ikke skjer for hyppig.

Det Microsoft har gjort, er dermed ikke å endre lisensen, men å slutte å tilby FPP-utgaver av Office.

Microsoft understreker at også lisensen til PCK-variantene kan flyttes til en annen pc, men dette gjelder kun dersom den opprinnelige pc-en går i stykker i garantiperioden, som ofte er på ett år.

Brukere som fortsatt ønsker en Office-utgave som kan flyttes over fra én pc til en annen, må velge en abonnementsløsning, det vil si Office 365. Home Premium-utgaven av denne kan installeres inntil fem maskiner samtidig. Den kan også flyttes fra én pc til en annen. Forstår vi Microsoft rett, er det ingen begrensninger i hvor mange som kan bruke Office 365 på hver maskin.

Dette kan være en god løsning for mange privatbrukere, men de må fortsette å betale for Office 365 så lenge de ønsker å ha tilgang til programvaren. Inkludert i dette er alle de oppgraderinger av løsningen som Microsoft måtte komme med.

Med FPP-utgavene av Office 2010 må man betale en stor engangssum, men deretter kan man bruke programvaren så lenge man har en pc med en Windows-versjon som er kompatibel med Office 2010. Men tilgang til ny Office-funksjonalitet er ikke inkludert i prisen.

    Les også:

Til toppen