ANALYSER

Har Intel fått til en mobilvinner?

ABI Research-test kan tyde på dette.

Intel Atom-baserte Lenovo K900 viser gode takter i undersøkelsen til ABI Research, som handler om ytelse og strømforbruk. Men den delen av undersøkelsen som er offentliggjort, har visse svakheter.
Intel Atom-baserte Lenovo K900 viser gode takter i undersøkelsen til ABI Research, som handler om ytelse og strømforbruk. Men den delen av undersøkelsen som er offentliggjort, har visse svakheter. Bilde: Intel og Lenovo
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. juni 2013 - 07:41

Intel har i en årrekke forsøkt å oppnå et fotfeste innenfor mobilmarkedet, men har slitt med å oppnå samme energieffektivitet som selskapets ARM-baserte konkurrenter.

Fortsatt er ARM-arkitekturens dominans i smartmobilmarkedet bortimot total. Men nå er det ting som kan tyder på at Intel i alle fall har teknologien som er nødvendig for å bli mer enn en mygg i dette markedet.

Tidligere i år kom Intel nemlig med Clover Trail+-utgaven av selskapet Atom-baserte systembrikker (SoC). En variant av denne, Atom Z2580, har blitt tatt i bruk i Lenovo-telefonen Lenovo K900. Dette er en stor Android-mobil som primært selges i Asia. Z2580-brikken har to kjerner som i K900 er klokket til 2 GHz.

ABI Research sammenlignet regnekraften til K900 med ytelsen til Samsung Nexus 10, Asus Nexus 7 og Samsung Galaxy S 4, sistnevnte med begge de to systembrikkealternativene. I tillegg har analyseselskapet målt det gjennomsnittlige strømforbruket til hver av komponentene (CPU, RAM, osv) som ble ytelsestestet.

Intel-brikken gjør det svært bra.

– Testresultatene var imponerende, men den virkelige overraskelsen var strømforbruket som ble målt under testene. Den nye prosessoren utkonkurrerer ikke bare konkurrentene på ytelse, men gjør dette med ned mot halvparten av strømforbruket, Jim Mielke, teknologisjef i ABI Research, i en pressemelding.

Som tabellen nedenfor viser, leverte både K900 og de to Galaxy S4-mobilene et CPU-resultat på mellom 5277 og 5547. Intel-brikken leverte den høyeste ytelse, men hadde også det gjennomsnittlige og maksimale strømforbruket av de tre brikkene. For mens Atom-brikkens gjennomsnittlige strømstyrke lå på 0,85 ampere, trakk Exynos Octa-brikken 1,38 ampere i gjennomsnitt, mens Snapdragon 400-brikken (med Krait 300-kjerne) trakk 1,794 ampere.

Men tappingen av batteriet avgjøres av effektbruken og ikke strømmen alene. Også spenningsnivået spiller en vesentlig rolle, siden effekt er det samme som strømmen multiplisert med spenningen. Spenningen i dagens prosessorer justeres gjerne etter behov. Spenningen til Atom Z2580 ligger innenfor området 0,3 til 1,2 volt.

Tabellen viser ytelsestall og strømstyrke (gjennomsnittlig og maksimal) for systembrikkene i ulike smartmobiler og nettbrett. <i>Bilde: ABI Research</i>
Tabellen viser ytelsestall og strømstyrke (gjennomsnittlig og maksimal) for systembrikkene i ulike smartmobiler og nettbrett. Bilde: ABI Research

Dessverre oppgir ABI Research ingenting om spenningsnivåer i pressemeldingen. Det gjør at den har noe begrenset verdi. Det er mulig analyseselskapet oppgir mer informasjon selve testingen og spenningsnivåene på sider som denne, men detter er ikke fritt tilgjengelig.

– ARM-arkitekturen som benyttes av nesten all konkurrentene til Intel er velkjent for sin laveffekt-ytelse, men ved å bringe prosesseringskraften opp og nærmere pc-nivåer, øker strømforbruket betydelig, sier Mielke.

Nå er det heller ikke slik at brikkene i smartmobiler kjøres på full effekt hele tiden. Tvert imot. Så selv om Atom-baserte smartmobiler eventuelt kan kjøres på full fart med lavere effektbruk enn konkurrentene, er det ikke gitt at de bruker mindre energi i løpet av en hel dags bruk.

I forrige uke ble det klart at også Samsung har nå begynt å ta i bruk Intel-prosessorer i enkelte av selskapets nettbrett. Samsung Galaxy Tab 3 10.1 skal leveres med Atom Z2560.

Intel har ingen planer om å stoppe her. En helt ny generasjon Atom-baserte systembrikker, basert på både ny mikroarkitektur (Silvermont) og prosessteknologi (22 nm), skal gjøres tilgjengelig senere i år. Det loves en dobling av ytelsen og forbedret batteritid. Om det også vil bidra til lavere priser, vil vise seg. Intel-brikker har til nå vært betydelig dyrere enn de ARM-baserte.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.