Har kommet langt med nytt filsystem

For å rekke en lansering av Windows Vista til neste høst, tok Microsoft ut WinFS, men nå er betaen her.

For å rekke en lansering av Windows Vista til neste høst, tok Microsoft ut WinFS, men nå er betaen her.

Microsoft publiserte i går en første betautgave av WinFS, en løsning som opprinnelig skulle ha vært en del av Longhorn, nå offisielt døpt til Windows Vista, men som ikke vil bli tilgjengelig før en god stund etter at Microsofts nye operativsystem er kommet på markedet i 2006.

WinFS, som kombinerer filsystemteknologi med indeksering av metadata, skal gjøre det enklere for PC-brukere å finne filer og informasjon, uavhengig om de befinner seg på selve PC-en eller i tilknyttede servere eller eksterne lagringsmedier. En del av funksjonaliteten til en viss grad allerede gjort tilgjengelig gjennom nyere verktøy for lokalt søk i Windows fra både Microsoft og tredjepartsleverandører.

Betautgaven som nå er blitt gjort tilgjengelig for medlemmer av Microsoft Developer Network (MSDN), kan ifølge News.com installeres på Windows XP, men foreløpig ikke sammen med testutgavene av Windows Vista.

Flere nye testutgaver av WinFS kan ventes neste år.

Det er likevel ikke avklart om den endelige utgaven av WinFS vil kunne installeres sammen med Windows XP.

- På det tidspunktet hvor vi lanserer WinFS, vil markedet kanskje ha flyttet seg tilstrekkelig over på Windows Vista, slik at vi ikke behøver å støtte XP, sier Quentin Clark, programadministrasjonssjef for WinFS i Microsoft, til News.com.

    Les også:

Testutgaven som nå er gjort tilgjengelig, skal gi utviklere en anelse om hvordan filsystemet vil fungere og hvordan det kan brukes i forbindelse med applikasjoner. Den endelige utgaven vil trolig leveres som et tillegg til Windows, omtrent slik .Net-rammeverket er blitt distribuert. Dette vil kreve at brukerne installerer tillegget før ny programvare som tar det i bruk, kan installeres.

Selv om tidspunktet utgivelsen av denne betautgaven av WinFS har kommet som en overraskelse på mange, mener klart at den likevel ikke kan anses som "tidlig".

- Jeg vil definitivt ikke karakterisere WinFS for å være i forkant av timeplanen, sier han.

- Vi tenkte at vi var på et godt tidspunkt for å lage et øyeblikksbilde, stabilisere bildene og lansere en beta, sier Clark. Tilbakemeldinger om betautgaven vil avgjøre hva som vil bli de neste skrittene for WinFS. At utgivelsen kommer kun få uker før Professional Developer Conference 2005 i Los Angeles, er nok ikke helt tilfeldig.

MSDN-abonnenter vil kunne laste ned WinFS Beta1 fra "MSDN Subscriber Downloads" ved å åpne menyen "Tools, SDKs and DDKs" og se under WinFS.

Til toppen