USG

Har laget USB-brannmur som kan beskytte mot skadevare

Kildekoden er utgitt under en fri lisens.

Adapteren kan filtrere vekk uønskede kommandoer.
Adapteren kan filtrere vekk uønskede kommandoer. (Bilde: Robert Fisk, USG)

Kildekoden er utgitt under en fri lisens.

Det kan være fristende å putte en vilkårlig minnepinne inn i datamaskinen. At slik omgang med utstyr er en sikkerhetsrisiko har likevel vært kjent i mange år.

En USB-pinne var kilden da Pentagon i 2008 ble rammet av skadevare som infiserte flere av de interne nettverkene i USAs forsvarsdepartement.

I nyere tid fikk sikkerhetseksperten Karsten Nohl mye oppmerksomhet da han i 2014 la fram sitt konseptbevis BadUSB, som er en skadevare skjult i fastvaren på USB-enheter som kan kapre datamaskinen bare ved å plugge den inn.

Les saken: River vekk tilliten til USB

USG er en ny maskinvareenhet som kan løse noe av utfordringen. Den er laget for å fysisk hindre kjøring av skadelig kode fra en uklarert USB-dings. Personvernaktivist, forfatter og journalist Cory Doctorow er en av de som omtaler produktet.

Adapteren fungerer i praksis som en slags brannmur, ifølge elektroingeniør Robert Fisk fra New Zealand.

På prosjektets hjemmesider på Github forklarer oppfinneren at han selv går god for produktets integritet og at han tar imot bestillinger. Pris for en USG-adapter er om lag 60 amerikanske dollar.

Enhetens fastfare (firmware), samt teknisk beskrivelse er dessuten utgitt i åpen kildekode under en fri lisens, slik at det skal være fullt mulig å lage egne adaptere.

Se også: Liten USB-dings gjør det enklere å stjele passordet til Windows- og OS X-brukere

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen