ANALYSER

Har liten tro på firekjernet Xeon

Intels kommende Xeon-prosessor med fire kjerner vil ikke gi noen stor ytelsesforbedring. Det mener kjent analytiker.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. mars 2006 - 14:20

Intel ventes i 2007 å komme med selskapet første firekjernede prosessor, Clovertown-varianten av serverprosessorer Xeon. Intel har erkjent at selskapet ikke lenger kan satse på økt klokkehastighet for å tilby prosessorer med høyere ytelse. Dermed satser selskapet på prosessorer med utstyrt med flere mer eller mindre selvstendige prosesseringsenheter. Også aktører som AMD og IBM er inne på dette sporet.

Etter at AMD lanserte selskapets første tokjernede prosessor, fikk Intel det travelt. De første tokjernede Xeon-brikkene til Intel består av to kjerner som deler en enkelt forsidebuss til minnekontrolleren, i stedet for å ha hver sin. Dette har gått utover ytelsen, mener Nathan Brookwood, en av prosessorbransjens mest kjente analytikere. To uavhengige busser vil tilbys med Blackford-brikkesettet som skal brukes sammen med den kommende, tokjernede versjonen av Xeon, Woodcrest.

Men også i forbindelse med den kommende, firekjernede Clovertown-brikken tror Brookwood at Intel vil ta noen snarveier.

- Intel har ikke sagt noe om hvorvidt arkitekturen til Clovertown er virkelig firekjernet, eller om den egenlig består av et par med tokjernede brikker i en felles innpakning, skriver Brookwood i et notat til sine klienter. Sitatet er blitt gjengitt av blant annet amerikanske pcworld.com. Brookwood mener at Clovertown vil bestå av to Woodcrest-brikker, satt sammen til én prosessor.

    Les også:

Med referanse til den første generasjonen av Intels tokjernede Xeon-prosessorer, skriver Brookwood: "We've seen this movie and it didn't have a happy ending then, either,".

Ifølge The Inquirer skriver Brookwood at Clovertown vil vekke til live igjen problemer som "cache snooping", en teknikk som skal sikre koherens mellom RAM og cacheminnet, over forsidebussen, konflikter i tilgangen til forsidebussen og en overarbeidet minnekontroller.

Brookwood mener derimot at AMD har gjort det meste riktig fra starten av når det gjelder flerkjernede prosessorer. Bruken av intern minnekontroller og HyperTransport-lenker gjør at man unngår de "gymnastiske øvelsene" som er tilfellet i Intels tilnærming.

- Bare en psykoanalytiker vil være fullt kvalifisert til å analysere Intels trang til å satse på ad hoc-basert, flerkjernet brikkedesign, sier Brookwood. For selv om Intel på denne måten trolig kommer først på markedet med en firekjernet løsning, tviler han på at de noen gang vil bli bedre enn AMDs tilsvarende løsning før selskapet tar i bruk et skalerbart minnesystem.

- Vi er sikre på at Intel etter hvert vil introdusere firekjernede Xeon-prosessorer med konkurransedyktig ytelse, men vi tviler på at Clovertown vil være middelet til å nå dette målet, skriver Brookwood i rapporten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.