SIKKERHET

Har opplevd flere tilfeller av minnepinne-bomber

Skadevare er ikke lenger det skumleste som kan gjemme seg i minnepinner.

Slik deler Politiet i Ecuador hendelsen på egen Twitter-kanal.
Slik deler Politiet i Ecuador hendelsen på egen Twitter-kanal. Foto: Politiet i Ecuador
29. mars 2023 - 10:04

Som nok en redselsfull påminnelse om aldri å plugge ukjente minnepinner inn i PC-en, har terrorister i Ecuador den seneste tiden pakket eksplosiver i pinnene og sendt dem til mediehus.

En journalist på jobb i en privat TV-kanal i byen Guayaquil i Ecuador mottok tidligere i mars en anonym og ukjent minnepinne i posten. Da han stakk den inn i USB-porten, eksploderte den.

Journalisten fikk lettere skader på hendene og i ansiktet, melder blant annet CBS og Ars Technica.

Inneholder eksplosiver

Minst fem journalister i Ecuador har den siste tiden fått lignende minnepinner i posten.

Minnepinnene inneholder en centimeter lang kapsel, fylt med en 5-volts eksplosiv ladning med RDX, en type eksplosiv mye brukt av militæret. De er konstruert for å eksplodere når de settes inn i en USB-port.

For den uheldige journalisten gikk bare halve ladningen av. 

Handlingen, som har blitt definert som terrorisme av myndighetene, har «åpenbart som mål å stilne journalistene», mener innenriksminister Juan Zapata i Ecuador.

Mange ville gjort det samme

Det er ikke nytt at ukjente minnepinner kan utgjøre en trussel og brukes til å spre skadevare. Likevel er det ikke uvanlig at nysgjerrigheten tar overhånd.

I 2016 gjorde et amerikansk sikkerhetsselskap et forsøk der de plasserte 200 USB-minnepinner på travle steder, som flyplasser og kafeer. Innen en ukes tid hadde 17 prosent av minnepinnene ikke bare blitt plugget inn i en PC, filer på minnepinnene hadde blitt åpnet.

Petter-Børre Furberg bytter jobb med Jørgen C. Arentz Rostrup. Furberg blir ny Asia-sjef og Rostrup tar over ledelsen for Telenor Norden.
Les også

Telenor: Furberg går til Posten Bring: Kan gjøre det vanskeligere å finne konsernsjef

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.