Har solgt 200 millioner Galaxy-mobiler

Nå skal Galaxy S5 gi ny vekst.

Har solgt 200 millioner Galaxy-mobiler
Samsung avduket i går både 2014-medlemmet i smartmobilfamilien Galaxy S og flere Tizen-baserte smartur. Bilde: Samsung

Som ventet avduket Samsung i går selskapets nye toppmodell, Galaxy S5, under et arrangement ved Mobil World Congress i Barcelona.

Under arrangementet skal det har blitt kjent at Samsung nå har levert mer enn 200 millioner Galaxy-telefoner. Trolig har Galaxy S-serien stått for en relativt stor andel av dette, selv som Samsung har sagt seg misfornøyde med salget av det nåværende flaggskipet, Galaxy S4.

Samsung har forklart det «lave» salget med at S4 er for lik forgjengeren, S3. Men dersom selskapet virkelig mente det, er det jo overraskende å se at også selskapets kommende flaggskip, Galaxy S5, ikke er noe langt skritt til siden for forgjengerne. Tvert imot virker det som at selskapet nå er redde for å tukle for mye med det som tross alt har vært en suksess. Det gjelder også funksjonaliteten.

– I motsetning til Galaxy S4, som var tettpakket med gimmickaktige funksjoner, har Samsung i stedet fokusert på et lite antall forbedringer med S5. Utfordringen for Samsung er å overbevise brukerne om å oppgradere til en telefon som tilbyr bare litt mer enn forgjengeren, sier Ovum-analytikeren Nick Dillon i en kommentar.

Mens S4 altså var krydret med en del tøysefunksjonalitet som få egentlig brukte, så har Samsung med S5 introdusert nyheter med større potensiell nytteverdi.

Samsung Galaxy S5 er omtrent like stor som forgjengeren.
Samsung Galaxy S5 er omtrent like stor som forgjengeren. Bilde: Samsung

– Med Galaxy S5 går Samsung tilbake til det grunnleggende for å fokusere på levere de egenskapene som har størst betydning for kundene våre, sier JK Shin, president og leder for selskapets IT & Mobile Communications Division, i en pressemelding.

Kameraet skal være betydelig forbedret. Det støtter nå opptil 16 megapiksler, har blant annet raskere og selektiv autofokus, samt støtte for det Samsung kaller avansert HDR (High Dynamic Range).

Mosjon er et annet fokusområde. S5 har innebygd skritt- og pulsteller som sammen med ny programvare, både fra Samsung og tredjeparter, skal kunne gi veiledning under trening.

Som ventet er S5 utstyrt med fingeravtrykkleser. Denne skal kunne brukes til å låse opp telefonen, men også i forbindelse med mobil betaling via blant annet PayPal.

Den nye telefonen, som først kommer i salg den 11. april i år, skal være utstyrt med IP67 vann- og støvbeskyttelse. Det innebærer at den er fullstendig støvtett og at den tåler å bli mistet på grunt vann, et sted mellom 10 og 100 cm, over en kort periode. Uhell på badet og regnvær bør dermed ikke være noe problem.

S5 har marginalt større skjerm enn S4, 5,1 tommer. Den veier litt mer, 145 gram, trolig på grunn av batteriet med 200 mAh høyere kapasitet. En ny «Ultra Power Saving Mode» skal dessuten gi forlenget batteritid.

S4 var utstyrt med enten en firekjernet, 1,9 GHz Snapdragon 600-systembrikke eller en 1,6 GHz Exynos 5 Octa med hele åtte kjerner. Den nye modellen vil leveres med en 2,5 GHz brikke i Snapdragon 800-serien og 2 gigabyte RAM.

Utseendemessig er det først og fremst det perforerte dekselet som skiller S5 fra forgjengeren. Det er uklart om hensikten er å gi et bedre grep, eller om det kun er for å oppnå en «modern glam look», som Samsung kaller det.

Den perforerte baksiden til Galaxy S5.
Den perforerte baksiden til Galaxy S5. Bilde: Samsung

Samsung Galaxy S5 har en anbefalt utsalgspris i Norge på 5995 kroner med 16 gigabyte intern lagringsplass og støtte for 128 gigabyte eksternt. En 32 gigabyte-modell skal også være planlagt.

Smartur

Samsung avduket også smarturene Gear Fit, Gear 2 og Gear 2 Neo, som alle skal være forbedringer sammenlignet med Galaxy Gear som kom i fjor høst. Den største forskjellen er at Android er byttet ut med Tizen-operativsystemet*. Gear Fit har en veiledende pris på 1895 kroner i Norge. Tilsvarende priser for Gear 2 og Gear 2 Neo er henholdsvis 2795 kroner og 1895 kroner. Alle skal komme i salg i april.

Samsung Gear 2, Galaxy Fit og Gear 2 Neo.
Samsung Gear 2, Galaxy Fit og Gear 2 Neo. Bilde: Samsung

Avhengig av modell skal de ved typisk bruk kunne benyttes i 2-4 dager før batteriet må lades.

Oppdatert 26.02.2014: Gear Fit er ikke basert på Tizen, men på et enklere operativsystem, noe som gir forbedret batteritid.

    Les også: