Har spredd liten avdeling over hele kloden

Har spredd liten avdeling over hele kloden

Du trenger ikke å være stor for å jobbe globalt. De to kollegaene til Somaiah Kumbera sitter i Los Angeles og Minnesota.

Å sette ut og eller spre IT-oppgaver over hele kloden gir en rekke fordeler. Å spre IT-avdelingen over hele kloden gir enklere tilgang til kompentanse eller enkelt-ansatte. Man slipper dessuten ofte hjemme med lavere lønnskostnader eller lavere kontorleier hvis de ansatte jobber hjemme.

At store selskaper gjør dette er ikke nytt - mange store setter ut IT-jobber til lavkost-land. Andre aktører, som Accenture har ikke noe hovedkontor lengre, ledergruppen er spredd over en rekke kontorer og jobber permanent sammen over nettet.

Men du må ikke være så stor for å utnytte denne globale modellen.

Da digi.no intervjuet Somaiah Kumbera mot slutten av vår arbeidsdag, skulle han snart på jobb - for den store amerikanske butikkjeden Sharper Image.

Den kjente kjeden som selger design-dingser utvikler sin egen nettbutikk med en stab på tre. En ansatt sitter i Los Angeles, en sitter i nord-USA i Minnesota og Kumbera sitter i Oslo.

Kumbera er utdannet ved University of Texas i Austin og jobbet for Oracle i tre år og så flere oppstart-selskaper før han ble rekruttert av Sharper Image. Dette selskapet fikk så beholde han da han flyttet til Norge. For i Texas hadde Kumbera truffet sin fremtidige norske kone.

Kumbera, som flyttet fra millionbyen Chennai (tidligere Madras) i India da han var 18 år, jobber nå hjemmefra ekteparets leilighet på St. Hanshaugen. Da vi traff han, ble det til en før-jobben-kaffe, for Kumbera har tilpasset seg arbeidstiden i USA.

- Jeg er som mange IT-folk glad i å jobbe sent og stå opp sent. Jeg jobber derfor etter amerikansk tid og bruker bare nettet til å kommunisere med mine to kollegaer, forteller han til digi.no.

Sharper Image-nettbutikken er laget i Java og applikasjonsserveren JBoss. Kumbera fokuserer på Java-utviklingen.

- Det er fordeler og ulemper med å jobbe som vi gjør. Fordi vi bare bruker epost og Messenger, får vi logget all kommunikasjon skriftelig, påpeker Kumbera.

Men han medgir at det er nedsider også med å jobbe slik han gjør.

- Mine sosiale evner blir jo ikke holdt i toppform og jeg savner innimellom å ha noen rundt meg - jeg jobber jo om natten, påpeker han.

Til toppen