Har stengt flere hundre norske MP3-pirater

Det er ikke bare amerikanske plateselskaper som jakter på MP3-pirater. IFPI-sjef Sæmund Fiskvik hevder å ha stoppet flere hundre norske nettsteder.

Så langt er det amerikanske plateselskaper som har vært mest aktiv i kampen mot brukere som distribuerer MP3-filer på Internett. Her i Norge er den eneste profilerte saken Napster.no, men dette nettstedet var ikke så vanskelig å finne. Napster.no var en vanlig nettside og stod frem i media. Men mesteparten av piratvirksomheten foregår med fildelingsprogrammer som Gnutella og Morpheus. Antallet forskjellige programmer som må overvåkes skaper en ytterligere utfordring når platebransjen skal lete.


Så langt er det bare mannen bak Napster.no som har fortalt at han fått brev fra musikkbransjeforbundet IFPI Norge og deres leder Sæmund Fiskvik. Ifølge Fiskvik er det langt flere.

- Vi overvåker det norske nettet forløpende og sender ut flere brev i uken til folk som laster opp MP3-musikk, sier Fiskvik til digi.no.

Et brev er alt som skal til, trusselen om rettssak får åpenbart alle til å trekke seg.
- Jeg har ikke nøyaktige tall, men vi har nok fått stengt flere hundre nettsteder i løpet av året, forteller Fiskvik til digi.no.

Fiskvik har skremt piratene godt, ingen av dem har så langt gått til media med IFPI-truslene.

Stenger piratene sine nettsider etter første brevet, stopper vanligvis saken der. For mer aktive pirater som profilerer sine tjenester og har mye musikk, går saken videre. Fiskvik vil ikke si hva, men han har ikke "satt juridisk sluttstrek" ovenfor mannen bak Napster.no.

- Napster.no-saken gjorde at vi fikk gjennomgått all jussen rundt dette skikkelig. Nå blir det enklere å gå på neste store MP3-nettsted. Det finnes flere, forteller Fiskvik.

Fiskvik venter dessuten på EUs nye direktiv om ehandel.
- Dette direktivet vil avklare ansvaret til Internett-leverandørene som er mellomledd for de som distribuerer og laster ned MP3-filer. Vi mener at det nye lovverket vil gjøre det mulig å be selskaper som Telenor om å kutte forbindelsen til folk som laster opp piratkopiert musikk på nettet, sier IFPI-sjefen.

Men dette er ikke Nærings- enig i.

Til toppen