Har stoppet mange norske spammere

Telenor tok tidlig opp kampen mot hackere som infiserer uskyldige ofres PC-er, og har hatt stor suksess.

Telenor tok tidlig opp kampen mot hackere som infiserer uskyldige ofres PC-er, og har hatt stor suksess.

I forrige uke sendte samferdselsminister Toril Skogsholm ut en pressemelding om "Operasjon spam-zombier" – med tittelen Nettleverandørene må ta ansvar. Initiativet er internasjonalt: Norge er et av 35 land som forsøker å bremse den stigende bruken av uskyldige ofres PC-er til å spre spam eller uønsket e-post.

Teknikken med spam-zombier fungerer ved at brukere blir smittet med spionvare på nettet. Når maskinen deres står på, men ikke er i tung bruk, kan bakmenn gi PC-en beskjed om å sende ut store mengder spam, uten at de selv kan spores. Fordi maskinen ikke styres av brukerne selv kalles den en "zombie".

Problemet øker etter hvert som stadig flere brukere får bredbånd og kraftige PC-er.

Nå ber altså Samferdselsdepartementet norske Internett-leverandører om å ta å ta i bruk teknikker for å luke ut norske PC-er som er infisert og sprer spam.

digi.no tok kontakt med Telenor for å høre hva de hadde tenkt å gjøre og om hvordan de så på ekstrakostnadene dette ville medføre. Svaret var overraskende: Departementet er sent ute – Telenor merket problemet allerede i fjor våres og tok grep da.

– Vi startet med å rense nettet vårt for spam-zombier i mars og april 2004. Med logganalyser lokaliserte vi brukere som sendte ut store mengder spam og begynte å sperre deres mulighet for å sende e-post, forteller informasjonssjef Alte Lessum i Telenor til digi.no.

Lessum forteller at han ikke har nøyaktig statistikk, men Telenor har stoppe et tresifret antall PC-er som spredd spam på denne måten i løpet av året som har gått.

– Aksesslistene gjør at kunden kan fortsatt surfe, hente e-post, sende e-post via webmail og bruke nettbank, men det hindrer misbruk av kunden. Vi sender så et brev til kundene med en forklaring på hvordan de kan få fjernet spionvaren fra PC-en sin, forteller Lessum.

De aller fleste brukere er nemlig totalt uvitende om hva som har foregått, men den hyggelige nyheten er at de aller fleste klarer å ta grep og fjerne programmene.

Telenor mener at staten ikke pålegger dem ekstrakostnader: De rydder opp av ren egeninteresse for å redusere unødvendig trafikk i sitt nett.

– Teamet som overvåker trafikken i nettet må ha døgnvakt. Spam-zombiene sender ut så mye spam at de risikerer å "sprenge" nettet. Derfor må de kuttes av umiddelbart, forteller Lessum til digi.no.

Alle Telenor-kunder får i utgangspunktet med Norton Internet Security, men dette programmet stopper ikke all spionvare som kan gjøre brukerens PC om til en spam-zombie.

Telenor mener likevel at det alltid vil være problematisk med lovreguleringer på områder hvor markedet ofte(st) er raskere enn lovgivere.

– Når det er sagt, er vi positive til alle initiativ som kan bidra til å hindre at virus og spam ødelegger en særdeles viktig kommunikasjonskanal, som jo e-post er. Telenor vil derfor alltid bidra i diskusjoner rundt hva som kan gjøres for å avhjelpe slik problematikk, sier Lessum til digi.no.

    Les også:

Til toppen