Har store kunder på blokka

Første datasenter i Agder kan være i gang om to uker.

Har store kunder på blokka
OMFATTENDE: Det er solide dimensjoner over planene for N01 Campus i Stølheia i Vennesla. Bilde: Bulk

Den nye klyngen av datasentre som er under oppseiling i Vennesla nord for Kristiansand satser tungt på å få Statnett til å legge fiber i den kommende utenlandskabelen til Tyskland.

Årsaken er behov for flere direkte bredbåndsforbindelser til kontinentet enn dagens tilknytning til Danmark.

IKT Norge har allerede satt i gang en prosess med sikte på at den nye tysklandskabelen får fiber.

– Her er IKT Norge vår allierte, og vi har spilt inn at vi vil være en kommersiell aktør på dette, sier styreleder Peder Nærbø hos Bulk, eiendoms- og logistikkselskapet bak det nye datasenteranlegget N01 Campus.

Det betyr at selskapet er innstilt på å leie mørk fiber på denne utenlandskabelen.

Store kunder

Etter tre års planlegging i det stille, ble planene presentert onsdag. Det store spørsmålet når det dukker opp slike prosjekter, er gjerne hvilke storkunder som kan være aktuelle.

Facebook? IBM?

– Vi har store kunder på blokka, men det er ikke sikkert at vi ønsker å ta inn en slik storkunde i starten. Det kan legge beslag på det meste av kapasiteten, mens vi ønsker oss flere etableringer i oppstarten, sier Nærbø.

Han tviler ikke på etterspørselen.

– Behovet for lagring dobler seg hver 18 måned, og Europa har den høyeste veksten, argumenterer han.

Spaden i jorda

Noen større interessenter har såpass hastverk at det blir vanskelig å få området klart i tide. Her skal kundene kunne velge mellom alt fra flat asfalt med fiber og strøm for containerløsninger til tomme haller for eget utstyr og nøkkelferdige alternativer.

Investeringene kan beløpe seg til opp mot 10 milliarder kroner de neste ti årene.

Her er Bulks egen presentasjon av prosjektet.

- Når kan man høre summingen fra det første datasenteret?

– Vi regner med at noen ønsker å teste området til å begynne med. Da kan vi i prinsippet ta i mot en containerbasert løsning i løpet av et par uker. Men for området som helhet bør vi gjøre ting i rekkefølge, som å få unna alt nødvendig sprengningsarbeid først. Nå foregår det mye planlegging, mens spaden stikkes i jorda til våren, sier Nærbø.

Midt i smørøyet

N01 Campus skal anlegges i Stølheia - midt i smørøyet for tilgang til vannkraft, med fem ulike lokalnett i dette knutepunktet. Kapasiteten nå er på 400 megawatt (MW), mens metningspunktet ligger på 1000 MW.

Artikkelen er korrigert på grunn av flere misforståelser mellom digi.no og kilde.