FORBRUKERTEKNOLOGI

Har trolig verdens raskeste bredbånd

En svensk kvinne kan over sin bredbåndslinje laste ned tilsvarene 1500 HDTV-kanaler — samtidig.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. juli 2007 - 13:50

Et samarbeid mellom blant annet Karlstads Stadsnät, Sunet, Sprint og Cisco har for første gang gjort det mulig å tilby en 40 Gbit/s oppkobling til en privatbolig. Forbindelsen går mellom boligen til Sigbritt Löthberg i Karlstad og Stockholm, på Sunets fiber. Videre går forbindelsen helt til en destinasjon i California, men da med en kapasitet på «bare» 20 Gbit/s.

Med dette har Löthberg en nettverkskapasitet som er høyere enn alle de andre operatørene i Karlstad til sammen. Kapasiteten skal være tilstrekkelig til å overføre omtrent 1500 HDTV-kanaler på en gang, skriver Karlstads Stadsnät i en pressemelding.

Som bildene på denne siden viser, er det ikke småtteri som er blitt installert i Sigbritt Löthbergs hjem.

Nå skyldes ikke den enorme kapasiteten at Sigbritt Löthberg har blitt stormannsgal på sine gamle dager. Det er nok hennes sønn, den svenske Internett-guruen Peter Löthberg, som har hatt minst en finger med i spillet. Han er kanskje mest kjent for å ha tatt initiativ om å knytte det svenske universitetsnettet Sunet til Internett på slutten av 1980-tallet, og anses det svenske internettets far. I dag driver han et eget firma i California og jobber tett sammen med Cisco.

Sigbritt Löthberg betegnes som verdens raskeste mammaOppkoblingens høye hastighet og lange rekkevidde kan forklares med blant annet en ny modulasjonsteknikk som gjør det mulig å ha en forbindelse på opptil omtrent 2000 kilometer uten noen mellomliggende transpondere. Men Karlstads Stadsnät skriver at avstanden egentlig ikke har noen praktisk betydning, siden kostnadene er de samme så lenge fiberen er på plass. Det er derimot utstyret i de to endene som setter begrensningene. Fibrene som ble benyttet, som er en del av Sunets fibernett, ble opprinnelig bygget for å levere 10 Gbit/s.

Samarbeidet viser at det er enkelt å bygge nett i verdensklassen også ut på landsbygden, skriver Karlstads Stadsnät.

- Jeg vil vise at det finnes andre måter å gjøre det på enn de gammeldagse metodene man har brukt ellers i Värmland, for eksempel kobber og radio, som savner de ubegrensede framtidsmulighetene som fiberen har, sier Peter Löthberg.

Sjefen for Karlstads Stadsnät, Hafsteinn Jonsson, sier på sin side at begivenheten viser hvilke muligheter man har når man velger å utstyre sitt borettslag med en fiberforbindelse.

- Dette viser jo også at fiberen er en framtidssikker investering og holder lenge til å dekke framtidens kommunikasjonsbehov, mener han.

Karlstads Stadsnät eier et fibernett som er åpent for ulike tjenesteleverandører, som kan tilby blant annet Internett-aksess, IPTV og IP-telefoni til både privat- og bedriftskunder. Den laveste hastigheten som tilbys er 10 Mbit/s, som tilbys for rundt 200 svenske kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.