FORBRUKERTEKNOLOGI

Har ungene dine kjøpt smurfebær?

Apple strammer inn foreldrekontrollen i iPhone og iPad.

11. mars 2011 - 11:45

Uvitende foreldre har opplevd å få sjokkregning etter at ungene har lekt med iPhone eller iPad.

App Store har til nå avkrevd passord for nedlasting av apper, men trolig av hensyn til brukervennligheten har det vært mulig å laste ned flere programmer i opptil 15 minutter senere, uten å bli spurt om koden igjen.

På denne tiden har det også vært mulig å kjøpe tilleggsvarer til de enkelte programmene, gjennom såkalt «in-app payment».

Slik har det vært lekende lett å kjøpe «smurfebær», «snøflak», virtuelle kuer og griser og andre utvidelser til populære spill og programmer, som ellers fremstår som gratis.

I januar sto nordmannen Ståle Jensen frem med sin historie. Niåringen i huset hadde kjøpt smurfebær til et iPad-spill for 4.500 kroner på bare noen få dager, ifølge Rana Blad.

Lett å bli lurt: bærene som selges i gratisspillet Smurfs Village er slett ikke billige.
Lett å bli lurt: bærene som selges i gratisspillet Smurfs Village er slett ikke billige.

En «vogn» med tøysebærene koster i skrivende stund 549 kroner i App Store.

Apple har riktignok lagt inn mulighet for foreldrekontroll i iOS, men sperren har nok gått mange hus forbi. (Aktiveres under innstillinger -> Generelt -> Restriksjoner).

Selskapet har nå bestemt seg for å stramme inn sikkerheten. I nyeste versjon av operativsystemet (versjon 4.3) er det ikke lenger mulig å laste ned utvidelser eller programmer uten bruk av passord.

Det er verdt å merke seg at oppdateringen ikke tilbys iPhone 3G, andre generasjons iPod Touch eller eldre utgaver av disse.

Endringen kommer etter at USAs konkurransetilsyn FTC (Federal Trade Commission) i forrige måned varslet granskning av Apples retningslinjer. Bekymringen gikk nettopp på misledende spill som fristet barn til å kjøpe ekstrainnhold.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.