Hard konkurranse om backup i sanntid

IBM, Symantec (Veritas), Microsoft og EMC har nye produkter i kategorien «Continuous Data Protection».

«Continuous Data Protection» eller CDP er et hett tema innen lagring. Poenget er at det produseres så mye data at tradisjonell sikkerhetskopiering om natta ikke holder lenger. Derfor trenger man noe som tar sikkerhetskopier løpende. Slike systemer er gull verdt om man skulle bli angrepet av et virus: Man kjører en gjenoppretting tilbake til sekundet før viruset slo til. Ekte CDP-løsninger tilbyr også selvbetjente portaler der brukere kan få gjenopprettet sine tapte eller ødelagte dokumenter.

IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files ble kunngjort i slutten av august og har vært tilgjengelig siden midten av september. Det er en inkrementell sikkerhetskopiering som kjøres kontinuerlig, og som sørger for at bedriften alltid har en ajourført sikkerhetskopi av alle filer, også av dem på brukernes PC-er. Løsningen skal være mer aktuell og kreve mindre plass enn alternativer der man med jevne mellomrom tar «snapshot» av tilstanden til en PC.

En interessant egenskap ved Tivoli CDP er at den tilbyr brukerne en selvbetjent portal, der de kan hente inn filer de måtte ha tapt. Det vil koste bedriften 35 dollar per år per PC som sikkerhetskopieres løpende, og 995 dollar per serverprosessor.

IBMs CDP-løsning retter seg mot store og mellomstore bedrifter.

Nyhetene fra EMC, Symantec (Veritas) og Microsoft sikter derimot mot små og mellomstore bedrifter, og tilbyr «nesten CDP» framfor fullverdig CDP.

EMCs «nesten CDP» er en oppdatering til RepliStor 6.1 som supplerer den vanlige sikkerhetskopieringen med en serie øyeblikksbilder av filsystemet, slik at man skal kunne rekonstruere alt som er gått tapt med unntak av de siste minuttene før katastrofen. Løsningen er med andre ord ikke så vanntett som Tivoli CDP. Den kan heller ikke brukes på Exchange-servere, i motsetning til IBM-produktet. En annen ulempe er at mens Tivoli CDP er i salg, er det uvisst akkurat når nesten-CDP-oppdateringen til RepliStor kommer på markedet. Det er videre klart at det ikke kommer noen selvbetjent portal, slik at brukerne må henvende seg til IT-avdelingen når de har tapt noe.

Ellers lover EMC en ekte CDP-løsning, også den på ubestemt tid. Det spekuleres i om dette i praksis dreier seg om en OEM-avtale med Mendocino, en CDP-leverandør som ble startet av en avhopper fra Veritas Software.

EMCs forsikring om at de er på banen er framskyndet av kunngjøringer fra Symantec og Microsoft.

Microsoft tilbyr for første gang en sikkerhetskopierer for bedrifter, kalt System Center Data Protection Manager, forkortet DPM. Den offisielle lanseringen skal være i dag. Det presiseres at Microsoft ikke kaller DPM for en CDP, nettopp fordi den krever øyeblikksbilder for å gjenopprette det aller nyeste av eventuelt tapte data. DPM sikkerhetskopierer fra disk til disk.

Tilbakemeldinger fra betautgaven som har vært tilgjengelig noen måneder, er at løsningen er rask og lett å installere, men at man må vente til den endelige utgaven for å vurdere de mer avanserte funksjonene opp mot konkurrentene. Hyppigheten på øyeblikksavbildningene er foreløpig begrenset til en gang hver time, slik at man er langt unna den tryggheten Tivoli CDP kan levere. Videre skal DPM ikke kunne brukes til å sikkerhetskopiere Exchange-servere. I likhet med Tivoli CDP tilbyr DPM en selvbetjent webportal der brukerne kan gjenopprette tapte dokumenter.

Symantecs løsning Backup Exec Continuous Protection Server (CPS) er et Veritas Software-prosjekt kjent som Panther. Det skal lanseres i dag, og presenteres som et ekte CDP-produkt, selv om de siste løpende ajourføringene bygger på øyeblikksbilder framfor kontinuerlig inkrementell kopiering. Forklaringen er at øyeblikksbildene skal kunne tas med bare noen minutters mellomrom.

CPS har en selvbetjent webportal der brukerne kan gjenopprette sine tapte dokumenter, og skal, i motsetning til Microsoft DPM, kunne arbeide med «alle kritiske filer, databaser og applikasjoner», det vil si blant annet Exchange Server. CPS lanseres som en del av det omfattende produktet Backup Exec 10D.

    Les også:

Til toppen