JUSS OG SAMFUNN

Hard straff for Worldcom-sjef

Verdensrekord i svindel ga en dom som kan bety resten av livet i fengsel for Bernard Ebbers.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. juli 2005 - 09:16

Bernard Ebbers var dørvakten som ble sjef for verdens kraftigste telecom-lokomotiv. Selskapet kjøpte og vokste seg enormt store på svært kort tid, inntil det viste seg at veksten var bygd på juks i regnskapene som beløp seg til hele 11 milliarder dollar, den største svindelen noensinne i amerikansk næringsliv.

Ebbers hevdet sin uskyld og skyldte på staben rundt seg, men ble ikke trodd. Nå er han dømt til 25 år i fengsel. Det kan bety resten av livet i fengsel for Ebbers, som ikke lenger er ung.

Ebbers viste ingen reaksjon da dommen falt, melder Reuters.

Forsvarsadvokaten Reid Weingarten beskrev Ebbers som en beskjeden mann som ga mye til veldedighet.

Svindelen var ikke på et beskjedent beløp, og dommeren mente en mindre straff ikke ville reflektere hvor alvorlig forbrytelsen var. Svært mange mistet penger og jobber på grunn av Ebbers.

Fem av hans nærmeste medarbeidere skal motta sine straffer senere på sommeren. Alle har innrømmet skyld og samarbeidet med etterforskerne mot sin tidligere sjef.

Ebbers forsøkte å fortsette som sjef etter at svindelen ble kjent, men det gikk ikke. Worldcom kollapset og gikk inn i "Chapter 11" konkursbeskyttelse. Da det kom ut igjen, var navnet skiftet til MCI, som var ett av selskapene Worldcom kjøpte på veien opp.

MCI er nå igjen solgt, etter en lang budkamp mellom Verizon og Qwest.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.