Harde tider presser PC-prisene

Harde tider har presset ned PC-prisene enda ett hakk. Du får supermaskiner til 10.000 kroner – hvis du velger riktig leverandør.

Dårlige tider presser PC-prisene ned ytterligere et hakk. Fordi alle maskiner er like, blir pris det eneste våpenet produsentene har for å opprettholde salget.

- Proffmarkedet har ligget stille og for å opprettholde salget presser produsentene prisene, særlig mot konsumentmarkedet, sier PC-analytiker Anders Elbak i analyseselskapet IDC til digi.no.

- Dette har gitt en en ny runde priskutt som presser ned PC-prisene i Norge ytterligere, sier han.

Dette åpenbarer seg gjennom tilbud du nå finner på Internett og i andre medier. IT-butikken gir et godt eksempel på tilstanden i PC-markedet. For 9999 kroner får du det nest beste du kan kjøpte på PC-fronten om dagen:

Maskinen har Intels nest nyeste prosessor, en Pentium 4-brikke på 2,533 GHz. Maskinen har ellers alt du kan be om, en 533 MHz minnebuss, 512 MB minne, 48x CD-brenner og DVD-leser, 17-tommers skjerm, 80 GB harddisk, GeForce 4 MX460 skjermkort og operativsystemet Windows XP Home (norsk versjon). 9999 kroner er inkludert moms.

Les også:

Elkjøp solgte i forrige uke en tilsvarende maskin med modem, men litt mindre harddisk til samme pris. Nå får du samme maskin med 19-tommers skjerm til 11.990 kroner. Merket er ukjent, men Legend er laget på Packard-Bells fabrikk i Frankrike, forteller Elkjøp til digi.no.


Bransjen driver med andre ord brannsalg av alt under 2,0 GHz-maskiner. Et tilbud på for eksempel en 1,7 GHz-maskin med 256 minne til 7000 kroner er trolig et dårlig kjøp i dagens marked.

IDC-analytiker Elbak peker på to faktorer som bidrar til utviklingen: - Den sterke norske kronen presser ned prisene på komponentene. En annen faktor er at DVD-spillerne etter hvert er blitt svært billige.

Men det er ikke alle som klarer å redusere prisene like fort. Skal du ha et kjent merke, for eksempel HP, må du ut med 13.000 kroner for en langt svakere maskin. HP PAVILON 752 har en AMD Athlon XP 2200+ (tilsvarer Intels Pentium 4-brikke på 2,2GHz), 256 Mb arbeidsminne, DVD-spiller, CD-brenner og 80 GB lagringskapasitet. Du får riktignok et trådløst tastatur, men skjermkortet (Geforce4 MX-420) er svakere.

- Det er også et hardt prispress på bærbare maskiner, forteller Elbak. Mange privatkunder lar seg friste av maskiner med 1,5 GHz-prosessorer til rundt 15.000 kroner, inkludert moms, men dette er ganske tunge maskiner.

Til toppen