JUSS OG SAMFUNN

Hardt mot hardt i IBM-streiken

20 av de streikende er oppsagt på dagen.

Streiken begynte 3. mars.
Streiken begynte 3. mars. Bilde: Skjermdump China View, Youtube

Nyhetsbyrået Xinhua melder at streiken ved IBM Systems Technology Company (ISTC) i Shenzhen fortsetter på åttende døgnet.

    Les også:

ISTC er heleid datter av IBM. Selskapet produserer x86-servere, en virksomhet som IBM har avtalt å selge til den kinesiske pc-produsenten Lenovo.

I går ble til sammen 20 av de streikende sagt opp på dagen. Oppsigelsene ble fordelt på to puljer. Ifølge en erklæring fra IBM skyldes oppsigelsene «ordrenekt, ubegrunnet fravær og møtevirksomhet i arbeidstiden».

IBM har nektet enhver forhandling med arbeiderne.

Streiken ble utløst 3. mars, da arbeiderne ble informert om hva de ville få i sluttvederlag dersom de ikke ønsket å fortsette i jobben under Lenovo.

De tjue oppsagte er bedt om å forlate området, uten kompensasjon.

Det er ikke sagt noe om hvilken rolle de oppsagte har spilt i streiken. Sett fra en steil arbeidsgivers side, er det hensiktsmessig å gi et inntrykk av at oppsigelser rammer tilfeldig, fordi det sprer usikkerhet, undergraver samholdet blant de streikende og svekker maktgrunnlaget til streikeledelsen.

Oppsigelsene kan ha hatt sin virkning: Xinhua forteller at rundt klokken 20 lokal tid mandag var det bare rundt 100 demonstranter igjen utenfor fabrikklokalene, der det er satt opp flere titalls telt.

Nyhetsbyrået Reuters melder samtidig at Lenovo har kommet med en erklæring om streiken.

I erklæringen forplikter Lenovo seg til å opprettholde lønns- og arbeidsbetingelser for alle ansatte når de overtar ISTC. Lenovo sier også at streiken er en intern sak i IBM, og at de ikke vil engasjere seg før overtakelsen er gjennomført.

Erklæringen bidrar til å understreke ISTC-arbeidernes vanskelige valg: De får ikke vite hvor mange arbeidsplasser Lenovo akter å opprettholde, og de får ingen signaler rundt hva som kan skje med dem som ikke får jobb hos Lenovo selv om de takker nei til IBMs tilbud om frivillig sluttvederlag.

Lenovo har avtalt å betale 2,3 milliarder dollar for x86-servervirksomheten til IBM, som i dag sysselsetter rundt 7 500 arbeidere i 60 land.

Reuters hadde i morges telefonkontakt med tre ISTC-arbeidere i Shenzhen. De forteller at «mange» kolleger har gått tilbake til arbeidet eller sluttet, mens andre fortsetter streiken.

Illustrasjonen ovenfor er hentet fra en video som China View har lagt ut på Youtube.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.