JUSS OG SAMFUNN

Hardt mot hardt i striden om iTunes-låsen

De nordiske forbrukermyndighetene vil ha slutt på bindingene mellom iTunes og iPod, men det trekker ut.

23. nov. 2006 - 13:59

Helt siden i våres har de nordiske forbrukermyndighetene fotfulgt Apples iTunes med en rekke krav som de mener må innfries for at ordningen skal være i samsvar med norske lover.

Forbrukerombudet krever at Apple åpner opp sin nettbutikk for andre medieavspillere, og ikke bare Apples egen iPod-spillere. Kunder som i dag kjøper musikk på iTunes ikke spille denne av på musikkspillere fra for eksempel Creative.

I tillegg krever ombudet at Apple fjerner sine muligheter til å endre rettigheter på musikk de har allerede solgt.

Forbrukerombudet fikk i sommer et krast svar tilbake fra Apple som stort sett avviste de fleste kravene.

Jurist Lars Helgesen i Forbrukerombudet sa til digi.no tidligere i høst at de nå håper på en enighet, og at dette skal sammenfattes i et brev som skulle vært sendt ut i oktober.

Men da digi.no kontakter ham igjen i dag har brevet ennå ikke blitt sendt ut fra Forbrukerombudet.

- Vi ønsker å formulere dette brevet så godt at vi forhåpentligvis kommer til enighet. Hvis ikke må saken opp for Markedsrådet, sier Helgesen til digi.no.

Forbrukerombudet mener at ettersom tjenesten fritt markedsføres mot norske forbrukere, bør også tjenesten reguleres av norsk lov.

Helgesen presiserer at Forbrukerombudet ikke skal være steile på at den skal underlegges norsk lov, dersom man kan bli enige på noen vesentlige felter.

Forbrukerombudet er opptatt av at norske forbrukere skal ha rett til erstatning hvis iTunes-programmet eller samlinger påfører tap til kjøper. I tillegg ønsker forbrukerombudet en klar ansvarsbegrensning i forhold til at kjøpet skjer i Norge med da tilsvarende norske rettigheter.

Noen av punktene har Forbrukerombudet allerede kommet til enighet med iTunes om, blant annet at kjøpsvilkår ikke skal kunne endres for allerede gjennomførte kjøp, men kun for fremtidige kjøp.

Helgesen tror også at man kommer til enighet med lovvalgspørsmålet og forholdet rundt DRM.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.