JUSS OG SAMFUNN

Hardt skyts mot offentlig WLAN

Teleselskaper går rettens vei og trekker tilbake gaver til orkanoffere for å hindre billig offentlig WLAN.

5. des. 2005 - 12:40

Philadelphia er slett ikke først ute i USA med å starte byggingen av WLAN-nettverk som dekker hele byen. Men som landets femte største by legges det merke til, og ikke alle liker det, melder bbc.co.uk.

    Les også:

Prisen for å koble seg opp skal relateres til folks inntekt, og vil koste mellom 10 og 20 dollar i måneden. Byens myndigheter understreker at dette er et tiltak for å jevne ut digitale forskjeller på fattig og rik.

Det spesielle med Philadelphia er at nettverket bygges ut som et samarbeid mellom byens offentlige myndighet og en kommersiell aktør. Dette har fått konkurrentene til å se rødt.

– Det er et spørsmål om konkurransen er rettferdig når myndighetene har fordelaktig låneordninger, når de eier og kanskje gir bort tilgang til fasiliteter, og samtidig regulerer og skattlegger oss, sier Eric Rabe i Verizon til bbc.co.uk.

Konkurrentenes pakker koster typisk 45–60 dollar i måneden og krever ofte at man også abonnerer på telefoni.

Verizon har tapt kampen om Philadelphia, men har endret loven slik at liknende avtaler i resten av staten blir nesten umulig å sette opp. Slike lovendringer er også gjennomført i andre stater, ofte med støtte fra lokale politikere med forbindelser til telekommunikasjonsbransjen, skriver bbc.co.uk.

Verizon er ikke de eneste som reagerer, og i New Orleans brygger det opp til en real skandale. Byen påstår nemlig at teleselskapet BellSouth har trukket tilbake en stor gave til byen, timer etter at de hadde offentliggjort planen om et WLAN-nett eid av byen, melder Washington Post.

Gaven var et en stor stormskadd bygning skulle bli nytt politihovedkvarter.

By-nettet er et tiltak byen setter i gang for å sparke i gang aktiviteten og øke tilflyttingen til byen, etter de enorme ødeleggelsene forårsaket av orkanen Katrina. (Se artikkelen Hele New Orleans får trådløs Internett.)

BellSouth har en litt annen versjon av historien. De sier det fremdeles pågår diskusjoner om bygningen, men benekter ikke at selskapet ringte borgermesteren og diskuterte bygningen rett etter at WLAN-planene ble kjent.

By-nettverket dekker allerede byens forretningsdistrikt og noen andre områder, og skal utvides etter hvert som folk flytter tilbake. Byen driver nettet selv, men vil etter hvert sette ut driften.

BellSouth var tidligere i år involvert i en annen skandale som også dreide seg om byggingen av slike nettverk. Uttalelser fra selskapets toppsjef William A. Oliver ble tolket som at selskapet truet med å flytte et callcenter med 1 300 ansatte ut av delstaten Louisiana hvis ikke planer for offentlig innblanding i bredbåndsutbygging ble stoppet i andre deler av staten. Dette ble oppfattet som et forsøk på utpressing, noe selskapet nekter for at det var.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.