RESULTATERFINANS

Harme etter Microsofts hyring av EU-sjef

Sjefen for EUs "Information Society" fikk permisjon for å jobbe for Microsofts "Trustworthy Computing". Konkurrentene frykter det verste.

29. nov. 2002 - 09:00

Detlef Eckert vært embetsmann i EU-systemet siden 1988, og var leder for EUs avdeling for "Information Society" da han fikk innvilget permisjon uten lønn for å arbeide et år hos Microsoft, der han skal bidra til bedre programvaresikkerhet i forbindelse med initiativet "Trustworthy Computing".

Konkurrentene frykter det verste. I juli 2001 fikk Eckert innsyn i EU-kommisjonens monopolsak mot Microsoft. Noen uker seinere ble han briefet om saken av Edward Black, sjef for anti-Microsoft-organisasjonen Computer and Communications Industry Association (CCIA). Eckert har med andre ord innsides informasjon om hvordan både EU-kommisjonen og Microsofts motstandere har forberedt den europeiske utgaven av monopolsaken. Han skal derimot ikke ha hatt befatning med EUs personvernmyndigheters kritikk av Microsoft Passport.

Les også

For å få innvilget permisjon, måtte Eckert skrive under på at han ikke skulle avgi konfidensiell informasjon til Microsoft, og at han skulle avstå fra all form for lobbyvirksomhet på Microsofts vegne overfor offentlige myndigheter. Talspersoner for Microsoft forsikrer at Eckert vil etterleve disse løftene.

Ledelsen i CCIA advarer likevel at det foreligger en potensiell interessekonflikt.

EU-kommisjonen sier den stiller seg positiv til at embetsmenn tar seg permisjon av og til for å få erfaring fra næringslivet, fordi det gir dem et bedre grunnlag for deres virke som regulerende myndighet. Reglementet for slike permisjoner stadfester at både EU-jobb og pensjonsrettigheter går tapt ved brudd på løftet om ikke å lekke konfidensiell informasjon. Det er vedtatt strengere regler for å overvåke embetsmennenes virksomhet i permisjonstiden, men disse gjøres først gjeldende neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.