JUSS OG SAMFUNN

Harme mot forlenget Verisign-monopol

Verisign tjener bra på et forlik med ICANN over com-domenet. Kritikere er i harnisk over et påstått monopol.

2. mars 2006 - 09:37

Styret i ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, komiteen som styrer det praktiske rundt Internett-domener) godtok tirsdag med ni mot fem stemmer og én avholdende å godkjenne en avtale med Verisign om com-domener.

Avtalen varer til 2012. Verisign tjener i dag 6 dollar per com-domene, og vil etter avtalen få anledning til å øke gebyret med 7 prosent i fire av de kommende seks årene. I dag er det 48,1 millioner aktive com-domener: Avtalen sikrer med andre ord Verisign årlige inntekter på minst 288,6 millioner dollar, med en pen garantert økning i årene framover. En egen klausul sikrer Verisign retten til å fornye avtalen når den skal reforhandles i 2012.

På sin side får ICANN 625 000 dollar fra Verisign som bidrag til å administrere avtalen, samt garanterte årlige tilskudd som starter på 6 millioner dollar og øker til 12 millioner dollar innen 2009.

Avtalen ble i grove trekk kjent i fjor høst. Den største endringen i forhold til det som ble kjent da, er at com-domenegebyrets årlige prisøkning på 7 prosent begrenses til fire av de kommende seks år.

ICANN forsvarer avtalen med at et forlik var nødvendig for å få gjensidige søksmål ut av verden. Blant dem som stemte for avtalen var ICANNs styreformann Vint Cerf, en kjent nettguru som også har en stilling hos Google som «chief Internet evangelist».

Avtalen må godkjennes av USAs handelsdepartement, og det ventes lite om noe motstand derfra.

I februar skrev et demokratisk medlem av representantenes hus, Rick Boucher fra Virginia, et brev til Bush-regjeringen for å advare mot avtalen mellom ICANN og Verisign. Boucher mener avtalen vil få «alvorlige konkurransehemmende følger».

Da avtalen ble kjent i fjor høst, organiserte motstanderne seg i en organisasjon kalt Coalition for ICANN Transparency (CFIT). Denne organisasjonen advarer at ICANN har nektet å forholde seg til legitim kritikk fra hele Internett-fellesskapet, og saksøkte både Verisign og ICANN. I søksmålet heter det at de to har inngått en « lovstridig avtale om å etablere en permanent monopol ». Søksmålet er levert i en rett i California, og hevder at avtalen bryter både føderale og lokale konkurranselover.

I desember i fjor klaget CFIT samrøret mellom ICANN og Verisign inn for EU-kommisjonen, med påstand om at avtalen bryter med EUs konkurranselover, siden den vil virke konkurransevridende på markedene for registrering av domenenavn og tilhørende internettjenester.

Avgjørelsesprosessen og myndigheten til ICANN ble også kritisert på verdenstoppmøte om informasjonssamfunnet i Tunis i november i fjor. Kritikerne pekte på at altfor mye i ICANN skjer bak lukkede dører, og at det er uholdbart at et organ underlagt USAs regjering skal stå for den globale styringen av Internett.

Mot krav om at FN skulle overta ICANNs oppgaver, ble det på toppmøtet inngått et mildt kompromiss om et et nytt internasjonalt forum for å diskutere alle temaer som har med den internasjonale driften og utviklingen av Internett å gjøre. Det nye forumet, «Internet Governance Forum», skal samle bransjeaktører, frivillige organisasjoner og nasjonale myndigheter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.