JUSS OG SAMFUNN

Harselas over lekket Harry Potter-bok

Den nyeste Harry Potter-boken spres via The Pirate Bay. Både pirater og antipirater utnytter dette.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. juli 2007 - 11:51

Går man inn på nettstedet The Pirate Bay, finner man raskt en rekke lenker til torrentfiler som gir tilgang til den nyeste Harry Potter-boken, «Harry Potter and the Deathly Hallows», i ulike formater. Dette opplyser platebransjen internasjonale interesseorganisasjon, IFPI, i en pressemelding, som nå har oppdaget at også ulovlig kopierte bøker kan spres ved hjelp av fildelingsprogrammer.

- The Pirate Bay har en lang historie bak seg med å gjøre det enklere å distribuere piratkopiert musikk på Internett, noe som skader artistester, komponister og plateprodusenter. Det ser ut til at også forlagsbransjen nå skades av aktørene bak The Pirate Bay som ikke viser noen respekt for kreativitet eller opphavsrett, sier John Kennedy, formann og toppsjef i IFPI, i pressemeldingen.

Overfor nettstedet Slyck.com svarer Pirate Bay-representanten «brokep" på anklagene som følger:

«It's slander - We respect creativity as hell, just look at our legal threats! We love creativity. I don't know how creative it is to cling on to a business model that lost its edge 10 years ago though.»

    Les også:

The Pirate Bay er kjent for å behandle juridiske trusler respektløst, men bortsett fra en til nå resultatløs politirazzia, har nettstedet ikke vært i nærheten av bli stilt for retten. Dette skyldes først og fremst at nettstedet i seg selv ikke tilbyr ulovlig kopiert innhold. For nettstedet er i praksis en bare oversikt over innhold som andre mer eller mindre ulovlig deler ut. Mange vil si at Google og andre søketjenester i stor grad gjør det samme.

Samtidig har piratnettstedet på nytt endret logoen sin og lenket denne direkte til oversikten over de aktuelle torrent-filene. Den nye logoen kan sees til høyre. Den har tittelen «The Pirate Bay and the Torrent on Fire».

«Harry Potter and the Deathly Hallows» kommer egentlig først i salg natt til lørdag klokken 01.01, norsk tid, men flere har allerede mottatt den i posten.

Ifølge Bladet Tromsø skal bokhandelen Akademisk Kvarter i Tromsø ha lagt ut boken for salg allerede på onsdag denne uken. Ifølge VG Nett har både The New York Times og Baltimore Sun publisert anmeldelser av boka, noe som er blitt kraftig kritisert av forfatteren, J. K. Rowlings.

Så kan man diskutere hva som er verst, tjuvstarten på salget eller piratkopiene. For hvem leser vel bøker på PC-en uansett?

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.