Harselerer med Microsoft

Selvsikker Apple-sjef har gått tom for adjektiver.

Harselerer med Microsoft
Apples toppsjef Tim Cook knuste forventningene til analytikerne som følge av meget godt salg i Kina. Her møter Cook den kinesiske visestatsministeren Li Keqiang under et besøk tidligere denne måneden. Bilde: REUTERS/Xinhua/Rao Aimin/SCANPIX

Tirsdag kveld leverte Apple resultater for første kvartal som knuste analytikernes forventinger til pinneved. Som digi.no skrev onsdag morgen kunne Apple-sjef Tim Cook melde om hele 35,1 millioner solgte iPhones og 11,8 millioner iPader. Dette er en vekst på henholdsvis 88 og 151 prosent fra samme kvartal i fjor.

For en gjennomgang av resultatet kan du lese denne saken: Phone sender Apple til nye høyder

Satser på Kina

I forbindelse med at tallene ble annonsert avholdt Apple-sjefen en telefonkonferanse med analytikere og investorer. Der kom det frem at de ser store muligheter i det kinesiske markedet, som de nettopp har entret.

Det var først i inneværende kvartal selskapet virkelig har satset på det som rask kan bli det viktigste markedet for elektronikkprodukter i verden, takket være en kraftig voksende middelklasse med økende kjøpekraft. I første kvartal i fjor sto Kina for under 7 prosent av Apples samlede omsetning. I første kvartal i år omsatte Apple i Kina for 7,9 milliarder dollar, tilsvarende 20 prosent av totalen.

– Det er et enormt potensial for selskaper som forstår Kina. Vi gjør alt vi kan for å forstå og betjene dette markedet så godt som mulig, sa Apple-sjef Tim Cook til analytikerne etter tallpresentasjonen. Apple er også i forhandlinger med Kinas største mobiloperatør, China Mobile, om å tilby iPhone til deres mer enn 600 millioner kunder.

Brødrister på kjøleskapet?

Cook hintet også til at Apple har en rekke nye produkter underveis, men i kjent stil kom det absolutt ingen detaljer. Men å følge i Microsofts forspor med å lage et uniformt operativsystem som fungerer både på nettbrett, smarttelefoner og PCer avviste Cook kontant at de kom til å gjøre.

– Du kan slå sammen en brødrister og et kjøleskap, men det vil neppe føre til et bedre produkt for brukeren, sa Cook med tydelig henvisning til Microsofts kommende Windows 8 operativsystem.

Microsoft bygger seg opp til å konkurrere med Apple og Googles Android i markedet både for smarttelefoner og nettbrett, og det er spådd at programvaregiganten vil gjøre et innhugg i markedet for nettbrett. Men Cook og resten av Apple-laget virker mer selvsikre enn noen gang.

– Vi har gått tom for adjektiver

Analytiker Gene Munster i investeringsbanken Piper Jaffray sier til Bloomberg News at Apple befester sin posisjon som lederstjernen for IT-sektoren.

- Vi har gått tom for adjektiver for å beskrive dette kvartalet, sier analytikeren som tidligere i år spådde at aksjekursen til Apple vil kunne nå 1 000 dollar per stykk. Da børsen åpnet for regulær handel onsdag steg kursen til selskapet med 9,4 prosent til 612 dollar. Aksjekursen til Apple kan du følge løpende her.

Før resultatene ble presentert har imidlertid aksjekursen falt tilbake siden toppnoteringen i midten av april. Markedet har vært tydelig nervøs for at vekstraketten har gått tom for drivstoff. Dagens tall tyder imidlertid på at det ikke er tilfelle.

Selskapet har en verdi på hele 572 milliarder dollar og Apple har en kontantbeholdning etter utgangen av første kvartal på svimlende 110,2 milliarder dollar, 632 milliarder norske kroner, «på bok».

    Les også:

Les mer om: