RESULTATERFINANS

Haudemann-premien dunster bort

IT-indeksen fortsatte nedturen onsdag ledet av av fall i Ask og Tandberg Data. - Premien for Haudemanns eierinteresser i selskapene er i ferd med å dunste bort, sier en analytiker.

Jørgen Christiansen
3. juni 1998 - 19:31

IT-indeksen fortsatte å falle tirsdag, men fallet var langt mer moderat enn det som har vært tendensen de siste ukene. Indeksen falt med 0,3 prosent - mindre en totalindeksen som endte ned 1,2 prosent.

Størst utslag gjorde kursfallet i Ask ASA. Aksjen falt med nye 6,6 prosent og endte på 57 kroner - samme nivå som aksjen lå på i november 1997. Flere innsidere har den siste tiden solgt seg ned og onsdag meldte selskapet at selskapets økonomisjef, Vidar Kinn, solgte bortimot hele sin beholdninng av Ask aksjer. Samtidig annonserte selskapet at ny finansdirektør er ansatt - en rolle som Vidar Kinn tidligere hadde ved siden av økonomiansvaret.

- Er dette et signal om at du er i ferd med å slutte Kinn?

- Nei, dette er en ren styrking av staben, sier Kinn og forsikrer at han vil fortsette i stillingen i overskuelig framtid.

En analytiker digi.no snakket med mener imidlertid at andre tendenser enn innsidesalg har vært med på å trekke ned Ask-kursen.

- Ved siden av det som har vært nevnt i forbindelse med distribusjonskanalen, er det en kjennsgjerning at premien for Haudemanns eierinteresser er fallende, sier analytikeren. og henviser også til Tandberg Data som også fortsatte nedturen onsdag. Aksjen falt med 2,8 prosent til 52 kroner.

Administrerende direktør i Ask ASA Ole Jørgen Fredriksen (populært kalt O.J.) tilbakevist tirsdag overfor TDN påstanden fra In Focus om at også ASK ville oppleve at distribusjonskanalene (altså ikke bare PC-distribusjon) er fylt til randen av produkter. Det er verdt å merke seg at Fredriksen først og fremst peker på at man ikke ser disse problemene i Europa. Fredriksen kommenterte ikke John Harkers uttalelser om prispress.

Markedet flommer over av rykter knyttet til Proxima. Det trekkes frem mulige nedskrivninger av varelageret, en mulig utskifting av ledelsen og dårlige resultater i dagens drift. Samtidig forventer markedet at dersom det er hold i slike rykter så ville selskapet hatt vett og anstendighet til å sende ut et resultatvarsel

I likhet med Ask mener analytikeren at Tandberg Data også er i ferd med å miste Haudemann-premien, men peker også

på andre mer fundamentale forhold.

- Det råder fortsatt stor usikkerhet omkring fremtiden til SLR og MLR standarden, og foreløpig er det ikke kommmet noen signaler som styrker troen på en avtale med Compaq på MLR, sier analytikeren.

En av aksjene som har overlevd kursfallet i IT-sektoren den siste tiden er Merkantildata, og onsdag styrket aksjen seg med 1,4 prosent til 105,50 kroner.

- Merkantildata er ikke utsatt for den samme teknologiske risikoen som f.eks Tandberg Data, og prispresset på konsulenttjenester synes å være større enn på konsulentlønninger, kommenterer den samme analytikeren.

Også Netcom aksjen styrket seg i løpet av onsdagen, og endte opp 1,6 prosent til 190 kroner. Ledelsen i NetCom hadde en lengre seanse med representanter for pressen tirsdag ettermiddag og kveld. Under de presentasjonene som ble holdt, og senere i mer sosiale omgivelser, kom det frem at sommerkampanjen trolig starter førstkommende fredag. Salget av abonnementer i mai måned var i følge ledelse bedre enn under påskekampanjen.

Under seansen ble det også nevnt at selskapet vurderer et internettsamarbeid med en av dagens aksessleverandører. Tele 2 ble nevnt som en mulig part, uten at vi tror det skal tillegges stor vekt. Det ble dessuten forsøkt understreket at problemene i Klart Svar neppe er så omfattende som det har fremgått i pressen i den siste uken.

Omsetningen på Oslo Børs var fortsatt lav tirsdag og endte på 1 millard kroner, grunnfondsbevis inkludert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.