Haussing og galskap på Internett

Det er som i det ville vesten. Rent anarki. Kursmanipulatorene har fritt spillerom på nettet.

Det er som i det ville vesten. Rent anarki. Kursmanipulatorene har fritt spillerom på nettet.

En journalist fra Wall Street Journal har "gått under jorden" og snakket med de verste kursmanipulatorene på diverse diskusjonsfora i USA.

Det er en rystende beretning journalisten John Emswiller forteller i sin bok "Scam Dogs & mo-mo Mamas". Historien om Det Ville Vesten er såvisst ikke gått i glemmeboken.

I Emswillers bok kan du møte de nye aksjeguruene i det tjueførste århundre. Dette er navn du ikke drar kjensel på og som ikke har tilhold på Wall Street. I stedet må du lete i Homerville i Georgia, med skarve 3.563 innbyggere, og Lincoln i Nebraska - en by med 53.257 innbyggere. Lengre unna Wall Street kan du ikke komme.

Likevel er det her de nye heltene i Den Nye Verden holder til. Hver og en er en cyber-guru blant de millioner av mennesker som trader og snakker aksjer på Internett. Hver og en har sin legion av ivrige følgeskarer og fiender, samt har evnen til å få en aksje til å stige eller synke ved et museklikk. De er fargerike, karismatiske og ofte skjendige.

Journalist Emswiller har gått under jorden og snakket med "de nye heltene" i Den Nye Verden. Her får du møte Tokyo Joe og Big Dog, to av de største kursmanipulatorene, med tusenvis av tilhørere. Ingen av dem har noen formell utdannelse, førstnevnte er båtflyktning - den andre rørlegger. Likevel er de i stand til å påvirke utvalgte aksjer mye bedre enn analytikere på Wall Street.

Nøkkelen er tilbud og etterspørsel.

- Det er ganske enkelt, sier Big Dog:

- Finn noen venner, finn en penny-stock (red.anm.: en aksje med kurs under én dollar), send ut masse e-mail og gjør deg klar for ferden. Sannsynligheten for oppgang er stor. Jeg har sett aksjer stige fra én til ti dollar i løpet av et par uker.

Big Dog er én av fem tradere som jobber sammen. Ved å plukke 'penny-stocks' kan til og med en liten gruppe bruke aktiviteten til å få opp kursen. Til sammen har han mange tusen på sin epost-liste.

- Vi kan få aksjekursen opp og bringe inn interesse fra andre deler av diverse diskusjonsfora og presse kursen videre opp. Dette gir oss mange muligheter til å komme oss ut på stigende kurser, sier Big Dog, som skryter av å ha "en god track-record når det gjelder avkastning, og dette er mitt beste salgsargument, og følgelig vil flere kaste seg på og gjøre det enklere å kjøre kursen".

En flott verden? Vel, fenomenet er heller ikke ukjent i Norge.

P.S.

Tokyo Joe ble i løpet av år 2000 fanget av Securities and Exchange Commission og stilt for retten. Saken endte med forlik (se egen sak).

D.S.

Til toppen