Havbunnen det neste for Google Earth

Med landjorda og verdensrommet på plass, er havdypet trolig neste mål for Google Earth.

Havbunnen det neste for Google Earth

Med landjorda og verdensrommet på plass, er havdypet trolig neste mål for Google Earth.

Google tredimensjonelle, interaktive atlas, Google Earth, begynner å få rimelig god dekning over de fleste landområdene på Jorden. I tillegg tilbys Google Sky, et forholdsvis enkelt astronomiprogram, som et integrert tillegg til Google Earth.

Nå viser det seg at Google vil utforske enda en område, nemlig havdypene. Ifølge News.com inviterte selskapet en rekke oseanografi-eksperter til selskapet hovedkontor i desember. Disse skal ha diskutert en tjeneste som foreløpig kalles Google Ocean. Denne tjenesten ikke ha noe felles med det franske prosjektet med samme navn, selv om også dette er basert på Google Earth.

    Les også:

Ingen i Google vil uttale seg offisielt om dette nå, men Tim Haverland, en utvikler av geospatial programvare ved amerikanske Fisheries Service of the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), antyder overfor News.com hva Google Ocean kan komme til å bli.

- Det er ingen virkelig terreng- eller dybdemodell for havet i Google Earth. Du kan foreløpig ikke gå inn i en ubåt og oppleve at du flyr gjennom vannet og utforsker undersjøiske canyoner, sier Haverland.

I stedet ventes det at Google Ocean vil tilby et grunnleggende lag som viser dybden til havbunnen. Dette vil fungere som et romlig rammeverk for ytterligere data. Disse dataene vil være overliggende lag som viser for eksempel værfenomener, strømmer, temperaturer, skipsvrak, korallrev og algeoppblomstringer. I tillegg skal Google planlegge å fylle enkelte områder med høyoppløste bilder for å gjengi flere detaljer.

- Google vil først og fremst sette opp arenaen, og så vil alle komme flokkende til den, spår Stephen P. Miller, sjef for Geological Data Center ved Scripps Institution of Oceanography, til News.com.

- Opinionen vil presse på og oppfordre folk til å legge ut dataene sine der, mener Miller.

Lite tyder på at Google Ocean vil kunne dekke hele havbunnen med det første. Kun en liten del er blitt kartlagt med sonar.

- Det vil ta 100 skip flere år å kartlegge havene med høy oppløsning, sier Dave Sandwell, professor i geofysikk ved Scripps Institution of Oceanography. Han tror at Google vil hente noe av dataene fra instituttets Predicted Depth Map. Dette tar utgangspunkt i små topper og bunner i havoverflaten for å beregne dybden.

Google Earth har allerede noe terrengdata fra havbunnen.
Google Earth har allerede noe terrengdata fra havbunnen.

Mer presise data ventes å bli hentet fra rutenett levert av havforskningsinstitusjoner. Disse er basert på flerstrålet sonar, men dekker bare en svært liten del av den totale havbunnen. En mulig kilde som Google kan få tilgang til, er Lamont-Doherty Earth Observatory (LDEO) ved Columbia University.

I tillegg til at Google Ocean kan bli morsomt og spennende for amatører, håper forskerne at prosjektet kan bidra til mer samarbeid og avansert forskning.

- Vi håper at et av resultatene av Google Ocean vil bli en forståelse av hvor mye som gjenstår å bli utforsket, sier Miller.

- Vi vet langt mer om overflaten til mars etter noen uker med radarovervåking fra satellitter, enn det vi ved om havbunnen etter to århundrer.

Til toppen