RESULTATERFINANS

Håver inn på gammel teknologi

Men Microsoft taper milliarder i nettskyen.

23. apr. 2010 - 09:21

Microsoft leverte oppsiktsvekkende gode kvartalstall i går. Marskvartalet, regnskapsårets tredje, er det første hele kvartalet med salg av det nye pc-operativsystemet Windows 7. Systemet ble straks svært populært hos forbrukerne. En forklaring på de gode kvartalstallene er at også bedriftsmarkedet nå har begynt å tenne på Windows 7.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor, viser tallene at omsetningen økte med 6,3 prosent til 14,5 milliarder dollar. Analytikerne hadde ventet en omsetning på 14,4 milliarder dollar.

Driftsresultatet økte med 16,6 prosent til 5,17 milliarder dollar. Nettoresultatet etter skatt økte med 34,6 prosent til 4,01 milliarder dollar. Utliknet per aksje svarer dette til 0,45 dollar. Analytikerne hadde ventet 0,42 dollar.

Microsoft gjorde det altså noe bedre enn ventet, og analytikernes optimisme på pc-markedets vegne skulle da tilsi ytterligere vekst for selskapet. Men da tallene ble kjent, falt Microsoft-aksjen med 4,5 prosent.

Analytiker Sasa Zorovic i Janney Capital Markets forklarer til New York Times at investorene hadde enda høyere forventninger til Microsoft, og at tallene tvang dem til å innse at virkeligheten vokser saktere enn forhåpningene, selv om trendene er positive.

84 prosent av Microsofts omsetning kommer fra de tre største avdelingene, sentrert rundt henholdsvis Windows, servere med utviklingsverktøy, og Office. I marskvartalet økte Windows-avdelingens omsetning med 28 prosent, til 4,42 milliarder dollar. Serveravdelingens omsetning økte derimot bare med 2,4 prosent til 3,58 milliarder dollar, og Office-avdelingen opplevde at omsetningen falt med 5,9 prosent til 4,24 milliarder dollar.

Disse avdelingene går selvfølgelig alle med overskudd. Men mens driftsresultatet til Windows-avdelingen økte med 34,7 prosent, økte serveravdelingen med 2,5 prosent, og Office-avdelingen leverte et driftsoverskudd som er 4,9 prosent lavere enn for et år siden.

I vurderingen av Office-avdelingen, må man ta med seg at Microsoft har på plass et program som gjør at de som kjøper Office 2007 kan oppgradere gratis til Office 2010 når den nye kontorpakken kommer på markedet i juni. Dette programmet genererte en omsetning på 305 millioner dollar i marskvartalet, men bokføres først i junikvartalet. Microsoft hadde en tilsvarende praksis med Windows 7 i desemberkvartalet, der de bokførte omsetning av oppgraderbare Vista-systemer fra tidligere kvartaler.

I tillegg til Windows, servere og Office, har Microsoft egne forretningsenheter for henholdsvis nettjenester («Online Services Division») og underholdning og spill («Entertainment and Devices Division» med Xbox).

Underholdningsavdelingen økte sin omsetning med 2,2 prosent til 1,67 milliarder dollar, og vendte fjorårets driftsunderskudd på 41 millioner dollar til et overskudd på 165 millioner dollar. Poenget er at i de to foregående kvartalene, leverte denne avdelingen et driftsresultat på 686 millioner dollar. I forhold til gjennomsnittet for disse kvartalene, er driftsresultatet i marskvartalet halvert.

Avdelingen for nettjenester forblir i stor krise. Omsetningen i marskvartalet økte med 11,6 prosent, sammenliknet med året før, til 566 millioner dollar, knappe 4 prosent av Microsofts samlede omsetning.

Her satser Microsoft stort, uten å få særlig igjen: Driftsunderskuddet er både langt større og vokser raskere enn omsetningen: Det er 713 millioner dollar i år, mot 411 millioner dollar for et år siden. I de siste tre kvartalene har Microsoft tapt 1,66 milliarder dollar på sin nettsatsing.

Analytiker Brendan Barnicle i Pacific Crest Securities bemerker overfor Wall Street Journal at Microsofts tall for marskvartalet tyder på at selskapet ennå ikke har maktet å få til noe avgjørende vekst på grunnlag av nye teknologitrender, som søk og tjenester gjennom nettskyen, trass i tunge investeringer. Microsoft er med andre ord flinke til å holde liv i sine tradisjonelle produkter, men har problemer med å fornye seg.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.