HD DVD-plater blir trolig billigst

Pris kan bli avgjørende for markedets valg av arvtageren til dagens DVD-standard.

Pris kan bli avgjørende for markedets valg av arvtageren til dagens DVD-standard.

Introduksjonen av neste generasjons optiske lagringsmedier for massemarkedet, først og fremst de konkurrerende HD DVD- og Blu-ray Disc-formatene (BD), nærmer seg. Opptakere og avspillere er for lengst blitt introdusert, først og fremst av Sony, men foreløpig er disse kun blitt markedsført overfor kunder med helt spesielle behov. Prisen på enhetene har gjort dem uinteressante for alle andre.

Det er ventet at de to nevnte formatene for alvor vil komme på markedet i løpet av 2005. Men for at formatene skal bli allemannseie, kreves det ikke bare rimelig maskinvare, men også god tilgjengelighet på selve lagringsmediet.

Ifølge Digitimes forbereder produsentene av optiske lagringsmedier seg på masseproduksjon av både HD DVD og BD. Dette gjelder blant annet Ritek, Prodisc Technology og CMC Magnetics, som alle viste fram overskrivbare BD- og HD DVD-plater under Computex Taipei 2004-messen, som ble arrangert i forrige uke.

Selv om selskapene har ulike planer for når de vil sette i gang masseproduksjon av de ulike medietypene, er det felles for alle at de vil satse på produksjon av begge formatene. Dette skyldes at ingen i dag vet hvilket av de to formatene som vil bli det foretrukne blant kundene.

    Les også:

Ifølge Digitimes fortalte en representant for Ritek at selskapet nå har fullført teknologiutviklingen på laboratorienivået for HD DVD-R og -RW. Toshiba og NEC vurderer nå resultatene av Riteks testproduksjon. De to selskapene planlegger ifølge Ritek masseproduksjon av HD DVD-enheter i midten av 2005, og Riteks representant håper at Ritek vil være klare for masseproduksjon av opptaksmedia et par måneder for dette. Usikkerheten skyldes blant annet at ikke alle detaljene ved standardiseringen av HD DVD-R er klare ennå.

CMC Magnetics vil først satse på produksjon av Blu-ray Disc-plater. Selskapet har startet testproduksjonen og satser på masseproduksjon omkring slutten av 2004.

Prodisc Technology har valgt å satse på begge formatene uten først å se an markedet. Selskapet vil starte masseproduksjon av BD-plater i begynnelse av 2005 og av HD DVD-plater i midten av 2005.

En talsperson for Prodisc Technology forteller til Digitimes at selskapet vil håndtere HD DVD-produksjonen delvis ved å endre eksisterende produksjonslinjer for vanlige DVD-er. HD DVD-plater har samme dimensjoner som vanlige DVD-plater.

Produktsjonen av Blu-ray Disc-produkter vil derimot kreve en langt større ombygging av utstyret. Dette vil trolig føre til økt pris på BD-produktene.

- Avhengig av størrelsen på masseproduksjonen vil de koste omtrent 20 prosent mer, forteller talsmannen.

Til toppen