TELEKOM

«HD-lyd» i mobilnettet

Radikalt bedre lydkvalitet, hevder Telenor.

«HD-lyd»: Det er slitsomt med mobilsamtaler der det er vanskelig å oppfatte hva som blir sagt. Denne utfordringen har vi nå endelig løsningen på, sier Telenor Norge-sjef Berit Svendsen i en pressemelding.
«HD-lyd»: Det er slitsomt med mobilsamtaler der det er vanskelig å oppfatte hva som blir sagt. Denne utfordringen har vi nå endelig løsningen på, sier Telenor Norge-sjef Berit Svendsen i en pressemelding. Bilde: Telenor
19. mars 2013 - 15:45

Synes du lydkvaliteten når du ringer er dårlig? Da har teleselskapene en hyggelig nyhet til deg. Fra i dag innfører Telenor såkalt «HD Voice» i sitt mobilnett.

Mobilsamtaler har inntil nå benyttet frekvenser fra 300 - 3000 Hz. Med nyvinningen, også kjent som Wideband Adaptive Multi-Rate, blir det anvendt et bredere spekter fra 50 til 7000 Hz.

– Utvidelsen gir en merkbar forskjell i lydkvaliteten. Det er en radikal forbedring, hevder Telenors informasjonssjef Anders Krokan overfor digi.no.

De lover en «skarpere lydkvalitet filtrert for bakgrunnsstøy» og en reise der lydkvaliteten skal bli stadig bedre.

Innføringen skjer automatisk og koster ikke noe ekstra for kundene. I første omgang vil dette bare fungere med 3G-forbindelser. Både du og din samtalepartner må ha en telefon som støtter teknologien for å få glede av dette.

– Hvis dere lurer, så vil også Netcom innføre HD Voice. I uken etter påske skal vi gradvis rulle dette ut i 3G-nettet, skriver teleselskapet i en epostmelding til digi.no.

Inntil da vil Telenor være alene om tilbudet i Norge. GSM-mobilnett (2G) skal også få HD-kvalitet om litt, men dessverre er det få mobiltelefoner som støtter det. Lengre fram vil de også innføre slik støtte mellom 2G- og 3G-forbindelser.

Bedre samtalekvaliteten er virkelig på sin plass, mener administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge.

– Det har i de siste årene vært en rivende utvikling i mobilteknologien, vi har fått raskere nett, smartere telefoner og nye tjenester. Det er snart ikke den ting du ikke kan gjøre med mobiltelefonen. Men ett område henger etter. Talekvaliteten har ikke fått noe vesentlig løft siden innføringen av GSM tidlig på 1990-tallet, sier Svendsen i en pressemelding.

Siste måling av Telenor viser at omtrent 37 prosent av dagens telefoner nettet deres støtter HD Voice over 3G, mens tilsvarende tall over 2G bare er på fire prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.