HDTV har kommet til Norge

Den første TV-kanalen med bilder i superkvalitet, såkalt HDTV, er kommet til Norge.

Den første TV-kanalen med bilder i superkvalitet, såkalt HDTV, er kommet til Norge.

Denne uka tegnet Lyse Tele kontrakt med belgiske Euro1080 om innføring av HDTV.

Lyse Tele blir dermed først i Norge og Norden til å sende fjernsyn i HDTV-format.

– Dette er sendinger med fem ganger så høy oppløsning som vanlige fjernsynssendinger. Billedkvaliteten er helt fantastisk, sier administrerende direktør Toril Nag i Lyse Tele til nyhetsbyrået Newswire.

Teknologien krever at man har plasma- eller LCD-skjerm. Jo større skjerm, desto bedre kommer forskjellen i kvalitet fram. Bildene er sylskarpe selv om skjermen kommer opp i 60 tommer.

Det kan være like greit å lære seg navnet HDTV (High Definition Television) med én gang.

– I USA og Asia har denne fjernsynsteknologien kommet for fullt, i Japan sender halvparten av alle TV-kanalene i HDTV-format. Europa ligger foreløpig langt etter, men nå er ting i ferd med å skje her også, sier Jacques Schepers i det belgiske produksjonsselskapet Euro 1080, som nå skal sende kanalen HD1 til Lyse Teles kunder.

Når det nye digitale bakkenettet til NRK og TV 2 er klart i 2007, er det bygget med tanke på at folk etter hvert kjøper HDTV-fjernsyn og at TV-selskapene begynner å lage innhold med høyere oppløsning. BBC har bestemt seg for at all produksjon skal være i det nye formatet innen 2010.

HD1, som Lyse skal sende, er foreløpig den eneste HDTV-kanalen i Europa, men allerede over nyttår vil HD2 være på lufta.

– Særlig store scener med masse detaljer kommer mye bedre frem på HDTV. Kanalen sender da også mye reiseprogrammer, filmer og sport. På grunn av kvaliteten og størrelsen blir følelsen av å være til stede mye sterkere, sier Toril Nag i Lyse Tele. For eksempel ble OL i Athen i sommer i sin helhet filmet i HDTV.

At bildene blir så klare, betyr også at sendingene er plasskrevende.

– HDTV sender i 23 Mb/s, som er tre ganger høyere kvalitet enn en DVD-avspilling. Siden våre kunder har 100 Mb/s i kabelen inn til husstanden, så har vi nok å gå på, sier Nag. Bredbåndsselskapet har så langt 17.000 kunder over hele landet.

2000 av dem sitter i Sandefjord og følger utviklingen spent.

– HDTV er viktig fordi den viser hva fiberbredbåndet er godt for. Det blir stadig vanligere med plasmaskjermer med både 30 og 40 tommer, og brukerne våre er svært opptatt av hva ny teknologi kan oppvise av kvalitet innenfor disse nye og sterkt utvidede rammene, sier markedssjef Knut Aadne i Sandefjord bredbånd KF, som er en av Lyses samarbeidspartnere.

– Det har ikke skjedd noe vesentlig nytt med TV siden 50-tallet. HDTV er et kvantesprang i så måte, sier Aadne.

Lyse Tele vurderer også om de skal legge ut on-demand-filmer i HDTV-kvalitet på nettet sitt i løpet av neste år.

Til toppen