HDTV-kanal klar før mottakerne

Canal Digital lanserer sin nye HDTV-kanal uten at det finnes godkjente mottakere.

Canal Digital lanserer sin nye HDTV-kanal uten at det finnes godkjente mottakere.

I morgen kommer den nye HDTV-kanalen «C More HD» som hevdes å være Nordens første.

Det er den Telenor-eide TV-distributøren Canal Digital som lanserer sports- og underholdningskanalen som en del av sin Canal+ pakke i det nye HDTV-formatet.

I tillegg forhandler NRK om å sende neste års fotball-VM i HDTV.

HDTV (High Definition Television) er sendinger med fem ganger så høy oppløsning som vanlige fjernsynssendinger. Teknologien krever at man har plasma- eller LCD-skjerm. Jo større skjerm, desto bedre kommer forskjellen i kvalitet fram. Bildene er sylskarpe selv om skjermen kommer opp i 60 tommer.

Tilbudet kommer foreløpig uten ekstra kostnader i abonnementet, men ifølge Elektronikkbransjen finnes det ennå ingen godkjente mottakere og ingen dekodere på markedet.

Teknisk direktør Terje Storhaug i Canal Digital sier til Elektronikkbransjen at det snart vil bli godkjente bokser både fra Force og Grundig som vil komme i butikkene om noen få uker.

Det kan også by på utfordringer at C More HD blir sendt i MPEG-2 komprimering, mens det til neste år er ventet at nye kanaler vil benytte MPEG-4 kombinert med signalstandarden DVB-S2.

Kravet til båndbredde kan halveres med MPEG-4 i kombinasjon med DVB-S2 ifølge Canal Digital.

TV-distributøren tror optimistisk på mange tusen HDTV-abonnenter innen året.

Fotball-VM i Tyskland i 2006 er blant de store sportsbegivenhetene som skal produseres i HDTV-format.

I USA og Asia har denne fjernsynsteknologien kommet for fullt. I Japan sender halvparten av alle TV-kanalene i HDTV-format. Europa ligger foreløpig langt etter.

Til toppen