MASKINVARE

«Heavy metal» fra både AMD og Intel

Det brygger opp til ny kamp om å tilby den kraftigste PC-prosessoren.

AMDs neste generasjon med Ryzen Threadripper-prosessorer har opptil 32 prosessorkjerner.
AMDs neste generasjon med Ryzen Threadripper-prosessorer har opptil 32 prosessorkjerner. Foto: AMD
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. juni 2018 - 12:06

Både AMD og Intel har benyttet Computex-messen i Taipei til å avduke planer om prosessorer med enda flere prosessorkjerner. 

AMD demonstrerte for første gang andregenerasjons Ryzen Threadripper-prosessor. Denne utgaven er lagd med 12 nanometers prosessteknologi og kan utstyres med opptil 32 kjerner når den kommer på markedet i neste kvartal. PC-prosessoren skal kunne kjøre opptil 64 samtidige kjerner. 

I praksis vil prosessoren bestå av fire separate silisiumbrikker som er forbundet med AMDs Infinity-teknologi. 

Prosessoren skal benytte samme sokkel som første generasjon (TR4) og kan dermed brukes sammen med dagens hovedkort etter en BIOS-oppdatering.

Les også: Dette er AMDs nye Ryzen-prosessorer

5 GHz x 28

Intel har som mange sikkert har fått med seg, kommet med en jubileumsprosessor i forbindelse med at x86-arkitekturen snart er 40 år. Denne er den første x86-prosessoren som fra fabrikken er klokket til 5 GHz, riktignok i Turbo-modus. Men denne utgaven har «bare» seks kjerner.

Høyere klokkehastighet bidrar blant annet til raskere kjøring av prosesser med bare én tråd.

Men under hovedtalen på mandag demonstrerte sjefen for Intels klientteknologiavdeling, Gregory Bryant, også en kommende PC-prosessor med 28 kjerner som kjørte med en klokkehastighet på 5 GHz. 

Saken fortsetter under bildet.

Under årets Computex-messe demonstrerte Intels Gregory Bryant og en kollega en PC med en enkelt prosessor med 28 kjerner. <i>Foto: Intel</i>
Under årets Computex-messe demonstrerte Intels Gregory Bryant og en kollega en PC med en enkelt prosessor med 28 kjerner. Foto: Intel

Ifølge Intel er datamaskinen som ble demonstrert den raskeste som finnes som bare har én prosessor. Om dette inkluderer AMDs nye, andregenerasjons Ryzen Threadripper, er uklart.

Prosessoren fra Intel skal komme på markedet i fjerde kvartal i år. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.